Krónika

Halálos áldozatokat is követelt az Egyesült Államok északkeleti részét sújtó téli vihar

Halálos áldozatokat követelt, valamint több mint félmillió fogyasztónál okozott áramszünetet az Egyesült Államok északkeleti államaiba érkezett, havazással járó viharzóna szerdán és csütörtökön.

Halálos áldozatokat is követelt az Egyesült Államok északkeleti részét sújtó téli vihar
Több mint félmillió fogyasztónál okozott áramszünetet a havazással járó viharzóna (képünk illusztráció)
Fotó: Getty Images via AFP/Getty Images North America/Scott Olson

Az érintett országrészben csütörtökön reggel mintegy 680 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás, többek között azért, mert az erős szélben kidőlő fák vezetékeket szakítottak le. A leginkább érintett államok Maine és New Hampshire.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az Új-Angliaként emlegetett északkeleti államok egyes helyein akár 60 centiméter friss hó is lehullhat, miközben a széllökések elérhetik az óránkénti csaknem 100 kilométeres sebességet.

Azokon a területeken, ahol a csapadék nem hó formájában hullik, az esőzés miatt áradásokra figyelmeztették a lakosságot.

Janet Mills, Maine állam kormányzója arra kérte a lakosságot, hogy aki teheti, ne mozduljon ki, mert veszélyesek az útviszonyok, illetve így is segíthetik a mentők és beavatkozó egységek mozgását. A havazás miatt számos baleset történt, az egyik ütközés miatt le kellett zárni Maine állam fontos autópályájának egy részét.

Még szerda este New York város közelében egy járműre dőlő fa az azt vezető nő halálát okozta. Szintén szerdán Philadelphia elővárosában ugyancsak autóra zuhanó fa ölt meg egy nőt.

Az évszakhoz képes szokatlanul komoly havazás érkezett az Egyesült Államok északi-középső részén fekvő Wisconsin és Michigan államokba is, helyenként 15-20 centiméternyi, magas víztartalmú, úgynevezett tapadó hóval.

Csütörtökön az ország középső részén már a károk felmérésén és a helyreállításon dolgoztak a hét elején Oklahoma, Kentucky, Tennessee és Georgia államokat sújtó viharok nyomán, amelyekben több helyütt tornádók is kialakultak. Az ítéletidő főként épületekben okozott károkat, de Oklahoma államban, Tulsa városában egy 46 éves hajléktalan nő életét vesztette, mert a komoly esőzésben társával éjszakára egy csatornanyílás közelében húzta meg magát, ahol vízbe fulladt.

Kapcsolódó írásaink