Krónika

Alternatívák cukor helyett

Ma már a cukorpótlók széles választékával találkozhatunk akkor is, ha csak a sarki boltba szaladunk le

A fogyni vágyók első számú aranyszabálya, hogy kerülni kell a cukrot. Hisszük és bizonyított tény is, hogy a túl sok cukor hizlal. Emiatt első körben többnyire a cukrot zárjuk ki az étrendünkből. De mi lesz akkor a csajos sütizésekkel? Cukorpótlókörképünkből kiderült, milyen más módokon érdemes megédesíteni az életet – írta meg a Ridikul.hu.

Alternatívák cukor helyett
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A kristálycukor talán az első a diétázók tiltólistáján. Üres szénhidrátokat tartalmaz, lassítja az emésztést, ráadásul savasító hatása is van. Lemondani róla pont annyira nehéz, mint megtalálni a helyettesét. Bár a feladat nehéz, de nem lehetetlen. Ma már a cukorpótlók széles választékával találkozhatunk akkor is, ha csak a sarki boltba szaladunk le. De mit érdemes választani? És mi az, amit inkább kerüljünk? Lehet egyáltalán jól dönteni? És mi lesz az egészségünkkel? Íme, néhány alternatíva, amelyekkel pótolhatja az édes örömöket.

Édes, mint a méz

Nem véletlen, hogy ez a szólás mindannyiunk fülében visszhangzik. Mi lehetne édesebb és természetesebb cukorpótló, mint az aranyló méz? Tea és kávé ízesítésére is kiválóan megfelel, jól oldódik, de hő hatására sem veszíti el édes ízét. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és bár leggyakrabban a torokgyulladás kezelésére javasolják, az emésztőszervi gyulladásokat is képes enyhíteni. Ha csak a kristálycukor üres szénhidrátjait szeretnénk kiváltani, akkor javasolt a méz, amely ráadásul kétszer olyan édes, mint a cukor, így kevesebb is elég belőle. Viszont ha csak a fogyás a fő cél, akkor ezt sem fogyaszthatjuk mértéktelenül, hiszen a glikémiás indexe majdnem annyi, mint a cukorénak.

Agavészirup

Az agavénövény Mexikóból származik, és a legismertebb felhasználási módja a tequila. Bár egyes kutatások szerint a tequila a legkevésbé hizlaló alkohol, mégsem emiatt ajánlják a fogyni vágyók figyelmébe ezt a növényt. Szerencsére egyre inkább elismerik, hogy a növény édes, ragacsos nedve sokféleképpen felhasználható, így nem meglepő, hogy édesítőszer is készült belőle. A szirup segítségével készíthetünk süteményeket, kekszeket, bármilyen ételt, amelynek az elkészítéséhez cukorra lenne szükség. Használhatjuk a forró italok ízesítésére is, hamar feloldódik, és nincs kellemetlen utóíze. Kalóriatartalma majdnem ugyanannyi, mint a cukornak, viszont mivel a mézhez hasonlóan jóval édesebb, így kevesebb is elegendő belőle.

Sztívia

Idejét sem tudni, hogy a guarani indiánok mikor kezdték el használni az édes növényt, de az igazi térhódítása az 1930-as években kezdődött, és a legnagyobb sikert Japánban érte el. A sztíviapor ajánlott, ha sütni vagy főzni szeretnénk vele: kiemeli az édes ízt. De nem csak ezért népszerű. Erős gyulladáscsökkentő hatása van, és segíti azokat is, akik magas vérnyomással küszködnek. A sztívia nem emeli meg a vércukorszintet, nincs benne kalória, ellenben nagyon egészséges. Található benne A- és C-vitamin, magnézium, vas és cink is.

Szacharin, ciklamát és társaik

A szacharin talán a legismertebb cukorpótló, édesítőhatása 300-szor nagyobb a répacukorénál. Ha forraljukkate vagy meleg ételbe, italba tesszük, akkor kesernyés, fémes utóíz keletkezik. A ciklamát „csak” 30-szor édesebb a répacukornál, a szacharinnal ellentétben hőstabil, így befőzéshez kifejezetten ajánlott. Kevésbé ismert a taumatin, amelyet a Nyugat-Afrikában honos katemfecserje gyümölcséből vonnak ki. Édesítőereje 3000-szerese a répacukorénak! Erősíti az ízérzékelést, és ízmódosító hatása is van. Az eritrit annak ellenére, hogy cukorból készül, szénhidráttartalma és glikémiás indexe is nulla, csak 0,2 kilokalóriát tartalmaz grammonként! Nem hizlal, cukorbetegek számára és súlycsökkentést célzó diétában kifejezetten ajánlott. Íze rendkívül hasonlít a cukoréhoz, mellékíze nincs, de csak 60–80 százalékban olyan édes, mint a szacharóz, így többet kell belőle használni.

Kapcsolódó írásaink