Krónika

Akár halálos is lehet, ha medvehagymának nézzük ezt a hasonló növényt

Így mehetünk biztosra

Az amatőr gyűjtők gyakran összetévesztik a medvehagymát a hasonmásaival, például a gyöngyvirággal – írja a hazipatika.com.

Akár halálos is lehet, ha medvehagymának nézzük ezt a hasonló növényt
Van, ahol már kibújt a föld alól
Fotó: MH-archív/Béli Balázs

A vadon termő medvehagyma, vagy más néven vadfokhagyma, egyre népszerűbb az elmúlt években, sokan gyűjtik az erdőkben a növény leveleit, amelyeket pesztóhoz, különböző krémekhez, levesekhez vagy salátákhoz is felhasználhatunk. Az amatőr gyűjtők azonban gyakran összetévesztik a gyöngyvirággal. Vigyázni kell azonban, mert a tévedés akár az életünkbe is kerülhet.

„A megkülönböztetéshez általában elegendő, ha az ujjaink között szétmorzsolunk egy levéldarabot. Ha nem érezzük a jellegzetes fokhagymás szagot, akkor inkább ne fogyasszuk el a növényt, és mossunk azonnal alaposan kezet” – írta közösségi oldalán a Rizikometer.

Hozzátették azonban, hogy az illatpróba nem mindig válik be, a kezünkön ugyanis lehetnek olyan korábbi szagmaradványok, amelyek miatt nem tudjuk egyértelműen beazonosítani a növény illatát. A legbiztonságosabb megoldás tehát az, ha zöldségestől vásárolunk olyan medvehagymát, amely ellenőrzött termesztésből származik.

Kapcsolódó írásaink