Krónika

ORFK: Újabb magyar rendőri egység indul Szerbiába

A magyar és a szerb rendőrség eddigi hatékony fellépésének köszönhetően a déli határszakaszon csökkent az illegális határátlépési kísérletek száma

A magyar és a szerb rendőrség együttműködésének részeként a 16. magyar rendőri kontingens indul Szerbiába, az egység tagjait kedden búcsúztatták Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján.

ORFK: Újabb magyar rendőri egység indul Szerbiába
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Lehtikuva/Jussi Nukari

Azt írták, Magyarország kettős migrációs nyomásnak van kitéve: keleti irányból az ukrajnai háború elől menekülőket fogadjuk, déli határainkon pedig az illegális migránsokkal szemben lépünk fel.

„Elkötelezettek vagyunk abban, hogy az illegális migránsokat megakadályozzuk hazánk, illetve az Európai Unió területére történő bejutásban, ehhez azonban szorosan együtt kell működnünk a környező országok hatóságaival is” – áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint Balázs László, az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetője keddi búcsúztató beszédében elmondta, hogy a magyar és a szerb rendőrség hatékony fellépésének köszönhetően a déli határszakaszon csökkent az illegális határátlépési kísérletek száma.

A rendőr ezredes hangsúlyozta: az embercsempészek a közúti infrastruktúra és a terepadottságok figyelembevételével – úgynevezett alternatív útvonalakat használva – rendszeresen változtatják az illegális migránsok célországokba történő szállítási irányait, módszereit.

A magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában.

Nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek majd szolgálatot, hanem a mélységi területeken található utakon is. A kontingens terepjáró képességű szolgálati gépkocsikkal, kézi éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, valamint mobil hőkamerával segíti az érintett határszakasz védelmét.

A 32 fős kontingens tagjai saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják – olvasható a police.hu-n.

Kapcsolódó írásaink