Krónika

Észak-Korea idén újabb műholdakat vet be?!

Az űrtechnológiát több téren, a többi között a mezőgazdaságban és katasztrófák megelőzésében is fel akarják használni

Észak-Korea az idén további felderítő műholdak fellövését tervezi – jelentette be hétfőn a KCNA észak-koreai állami hírügynökség az ország űrtechnológiai intézetének bejelentésére hivatkozva.

Észak-Korea idén újabb műholdakat vet be?!
Észak-Korea idén újabb műholdakat vet be?! – Képünkön az újabb kudarc, felrobbant egy észak-koreai katonai műhold fellövés közben
Fotó: AFP/JUNG YEON-JE

A dél-koreai országegyesítési minisztérium részéről a bejelentésre reagálva aláhúzták, hogy bármely, ballisztikus rakétával pályára állított észak-koreai műhold, függetlenül attól, Phenjan mit állít a használatáról, megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait, amelyek eltiltották Észak-Koreát a ballisztikus technológiát alkalmazó kísérletektől.

Észak-Korea november végén állította pályára első katonai kémműholdját, amely állítása szerint felvételeket készített a jelentősebb dél-koreai katonai létesítményekről, a Fehér Házról és a Pentagonról Washingtonban, továbbá a Guam szigetén lévő és a hawaii amerikai légitámaszpontról.

Ezt követően az Egyesült Államok és szövetségesei újabb szankciókkal sújtották a kommunista országot.

Kapcsolódó írásaink

Ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea

ĀA szöuli közlés szerint a rövid hatótávolságú rakétákat Phenjantól déli területről lőtték ki keleti irányba, és mintegy 300 kilométer megtétele után a tengerbe estek. Két hónap óta ez volt az első észak-koreai rakétakísérlet