Montázs

Itt a legújabb idei wellnesstrend

Alkoholmentes nyaralás

Bár mindig is sokan voltak, akik könnyebben lemondtak az alkoholos italokról, az elmúlt néhány évben valóban a józan és a józan-kíváncsi életmód került a középpontba. Ahogy a wellnessmozgalom folyamatosan erősödik, sok fiatal tudatosan dönt, hogy korlátozza az alkoholfogyasztását, vagy teljesen abbahagyja. A Z generáció állítólag 20 százalékkal kevesebbet iszik, mint az előző generációk és a millenniumiak 49 százaléka mondja azt, hogy 2024-ben kevesebbet akar inni.

Itt a legújabb idei wellnesstrend
2024. lesz az alkoholmentes nyaralás mintája (Képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Bodnár Patrícia

„Mivel az emberek minden eddiginél jobban odafigyelnek az egészségre és a jólétre, nehéz figyelmen kívül hagyniuk az alkohol káros hatásait – mondja Hilary Sheinbaum, a The Dry Challenge szerzője. – A fogyasztók pedig egyre többen keresnek olyan tevékenységeket és italokat, amelyek szórakozásra, kikapcsolódásra, kényelemre és zsibongás nélküli ünneplésre ösztönöznek.”

Ez a visszaszorítási vágy érthető módon az emberek utazási szokásaiban is megmutatkozott: az Expedia 2023-as jelentése szerint az utazók 40 százaléka valószínűleg alkoholmentes nyaralást fog foglalni az elkövetkező évben. „A józan utazás, vagyis a »száraz utazás« egyre népszerűbb, mert az utazók szívesen átélik az olyan nyaralásokat, amelyek arra ösztönzik őket, hogy a legjobban érezzék magukat, és a legjobb életüket éljék – másnaposság nélkül – mondja Sheinbaum. – Azt akarják, hogy életük minden aspektusa tükrözze céljaikat, értékeiket és életmódjukat, beleértve az utazást is.”

A józan vakáció előnyei

Függetlenül attól, hogy teljesen lemond az alkoholról, vagy egyszerűen csak szeretne néhány napot kivenni a piával teli boldog óráktól, rengeteg jó ok van arra, hogy kihagyja a nyaralási koktélokat – és az, hogy pénzt takarít meg a szálloda bárjában az csak a kezdet.

Az egyik legnagyobb vonzerő – különösen a szépség szerelmeseinek – az a tény, hogy az alkoholmentesség a következő szintre emeli nyaralását. Ha valaha is belenézett a tükörbe este néhány túl sok tequila szóda elfogyasztása után, első kézből tudja, hogy az alkohol nem túl jó hatással van a bőrre.

„A bőr nagyon kiszáradhat, és fakónak, száraznak és hámlónak tűnhet; gyulladást okozhat a bőrben, ami súlyosbíthatja az akne és a rosacea tüneteit; megfosztja a bőr természetes olajait, felborítja a védőréteget, és érzékenyebbé teszi az irritációval és a környezeti ártalmakkal szemben; és vízvisszatartáshoz vezethet, ami hozzájárul az arc duzzanatához – mondja Ariel Ostad, MD, bőrgyógyász és kozmetikai sebész New Yorkban. – Ha nem iszik nyaralás közben, akkor jól hidratált marad, így ragyogóbb arcbőrt érhet el és minimálisra csökkentheti a duzzadt szemeket.”

Ezen túlmenően, mivel az alkohol összefüggésbe hozható az alvászavarokkal és a szorongással, az ital elhagyása a kiruccanás során biztosítja, hogy a legtöbbet hozza ki a pihentető nyaralás hangulatából. És ha elkerüli az alkohol kiszáradó hatását (főleg, ha napon tartózkodik), szervezete jobban megtud birkózni az útitervben szereplő tevékenységekkel, pisiszünet és a fejfájás nélkül.

Kapcsolódó írásaink