Krónika

A Fülöp-szigeteken a hagyományos keresztre feszítésekkel emlékeztek meg Jézus Krisztus utolsó óráiról

A Fülöp-szigeteken több mint egy tucat bűnbánót szögeztek fakeresztre pénteken, míg mások véresre korbácsolták a hátukat, így emlékezve Jézus Krisztus utolsó óráiról a nagypénteki hagyományos szertartás szélsőséges megnyilvánulásaként a délkelet-ázsiai szigetországban.

A Fülöp-szigeteken a hagyományos keresztre feszítésekkel emlékeztek meg Jézus Krisztus utolsó óráiról
Fülöp-szigeteki keresztény hívők 35. alkalommal mutatják be Jézus Krisztus keresztre feszítését nagypénteken
Fotó: AFP/Jam Sta Rosa

A keresztre feszítések legnépszerűbb helyszíne a Manilától mintegy 60 kilométerre északra fekvő Pampanga tartományban található San Pedro Cutud falu, ahol több ezer látogató gyűlt össze, hogy szemtanúja legyen a szélsőséges hittételeknek.

A 63 éves Ruben Enaje vállalta a főszerepet az éves hagyományban San Pedro Cutudban, őt ezúttal 35. alkalommal feszítették keresztre, miután egy 37 kilós fakeresztet mintegy két kilométeren át cipelt egy dombra.

Enaje arra kérte a nem hívőket, hogy tartsák tiszteletben a hitüket, a bűnbánókat pedig arra, hogy ünnepélyesen gyakorolják a bűnbánatot.

„Tiszteletet kérünk, mert a hagyományunk nem árt senkinek – mondta. – Amíg a bűnbánók tisztán tartják szándékaikat, addig ők is megtapasztalják Isten áldásának csodáját, ahogy én is oly sokszor” – tette hozzá.

Enajével együtt fakeresztre szögeztek két másik bűnbánót San Pedro Cutudban. Hat másikat a közeli Santa Lucia és San Juan falvakban feszítettek keresztre Pampanga tartományban. Bulacan tartományban hat bűnbánót szögeztek fakeresztre Kapitangan faluban.

A katolikus egyház nem bátorítja a szélsőséges cselekedeteket, de keveset tesz a gyakorlat megállítása érdekében.

A húsvéthét a legfontosabb vallási esemény a Fülöp-szigeteken, ahol a lakosság több mint 85 százaléka katolikus.

A hét nagy részét munkaszüneti nappá nyilvánították, hogy az emberek hazalátogathassanak vagy szabadságra mehessenek. A kormányhivatalok, magánvállalatok és kereskedelmi létesítmények zárva tartanak.

Kapcsolódó írásaink