Krónika

Miért sírunk a hagymától?

Kutatók azon dolgoznak, hogy egy nap olyan olyan hagymát fejleszthessenek ki, amelytől nem sírjuk el magunkat

Háromféle könnycseppet termel a szervezetünk: az alap-, az érzelmi és a reflexkönnyeket. A hagymavágás arra késztet, hogy reflexkönnyeink legyenek – a Cleveland Clinic szerint – írta meg az IFL Science.

Miért sírunk a hagymától?
A hagymatisztítás mindenki szemébe könnyeket csal (Képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A tudósok a 21. században jöttek csak rá pontosan, mi is okozza a hagymapucolás okozta könnyezést.

Ha felvágunk egy hagymát, akkor reakciók armadáját indítjuk be, amelyek egy aminosav, az S-1-propenil-L-cisztein-szulfoxid felszabadulásával kezdődnek.

Ez az aminosav reakcióba lép a vízzel és a hagyma szétesett sejtjeiből felszabadult enzimekkel, amely egy propanetil S-oxid nevű gázzá bomlik. Ez okozza a könnyeket. A propanetil-S-oxid vízzel reagálva H2SO4-gyé, azaz kénsavvá válik.

A szaruhártyánk négyzetmilliméterenként körülbelül 400-szor annyi fájdalomreceptorral rendelkezik, mint a bőr, így ez a savas betolakodó azonnal elindítja a reflexkönnyeinket.

Ha a hagymát lehűtjük vágás előtt, akkor csökkenthetjük az illékonyságát, de az is jó megoldás lehet, ha víz alatt szeleteljük a hagymát.

Kutatók azon dolgoznak, hogy egy nap olyan olyan hagymát fejleszthessenek ki, amitől nem sírjuk el magunkat.

Kapcsolódó írásaink