Krónika

Veszélyes lehet Ciprusra utazni

A szigeten újonnan megjelent betolakodó bogarak előszeretettel támadják meg az emebr lábát

Fájdalmas csípéseket okozó óriási vízi bogarak jelentek meg Cipruson – számolt be róla az Origo friss cikkében.

Veszélyes lehet Ciprusra utazni
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Saeed Khan

A „lábujjharapóknak” is becézett bogarak a Lethocerus nemzetségbe tartoznak. A kutatók Ciprus keleti partvidékén figyeltek fel a betolakodókra, majd figyelmeztették a lakosságot a várható veszélyekre.

A Lethocerus ugyanis egy meglehetősen agresszív édesvízi a bogár, világszerte egyre több helyen felbukkan és főleg mocsarakban, tavakban ver tanyát. Csipeszhez hasonló végtagokkal rendelkezik és mérgező váladékot bocsát ki magából, amellyel megbénítja a zsákmányt és kiszívja annak testnedveit.

A Lethocerus arról is hírhedt, hogy előszeretettel támad az emberek lábujjaira, és bár csípése nem halálos, igen sok kellemetlenséget tud okozni.

A Lethocerus példányait most először figyelték meg Cipruson, korábban nem voltak jelen a szigeten. A szakértők a közösségi portálokon megjelenő fényképek alapján figyeltek fel a bogarak felbukkanására a térségben, majd mintagyűjtő expedícióra indultak. Két egyedet sikerült befogniuk, mindkét állat a Lethocerus patruelis fajba tartozott.

A kutatók azt gyanítják, a bogarak a közeli szárazföldi területekről repültek át Ciprusra, de egyelőre nem tudni miért; az egyik elmélet szerint a fények csalogatták az állatokat a szigetre, egy másik teória szerint viszont a táplálék vonzotta oda őket.

A bogarak vándorlását a szél és a tengeri áramlatok is segítették.

Bár első látásra az idegen ízeltlábúak feltűnése ijesztő lehet, a szakértők szerint nem veszélyezteti a sziget ökoszisztémáját.

Kapcsolódó írásaink