Krónika

Tuti trükk a főtt tojás pucolásához

Így biztosan nem ragad a héjhoz a fehérje

Így kell főzni a tojást, hogy a héja egyben lejöjjön és ne ragadjon a fehérjére – írta meg a Mindmegette.hu.

Tuti trükk a főtt tojás pucolásához
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

1. Tegye a tojásokat már forró vízbe

Sokan hideg vízben kezdik megfőzni a tojást, ám a New York Times szerint ez a biztos módja annak, hogy a tojás megrepedjen és a fehérje rátapadjon a héjra. Mivel a víz lassan melegszik fel, így a hideg vízben feltett tojás fehérjéje lassan csapódik ki, nagyobb eséllyel tapadva meg a héj belső oldalán. A lap szerint érdemes megvárni, amíg a víz gőzölögni kezd, azaz lassan eléri a forráspontot és tegyük ekkor a vízbe a tojásokat. Fontos az is, hogy a víz teljesen ellepje a tojásokat.

2. Ne hagyja ki a sót sem

Egyes források szerint a főtt tojásokat könnyebb lesz megpucolni, ha a főzővízbe sót is teszünk.

3. Sokkolja hideg vízzel a főtt tojásokat

Ha letelt a főzési idő (ez attól függően változik, milyen keménységű tojást szeretnél), akkor tegye azonnal jéghideg vízbe a tojásokat. A sokkolás hatására megáll a főzési folyamat, a nagy hőmérséklet-különbség miatt a tojás térfogata a héjon belül kicsit csökken, a héj és a fehérje között kisebb űr keletkezik, ezáltal könnyebben lejön róla a héj hámozáskor.

4. Törje meg és pucolja a tojásokat víz alatt

A tojások pucolása során használja a hűtővizet. Ha kissé megtöri a főtt tojások héját, és hagyja állni a hideg vízben, akkor a víz beszivárog a héj alá, ezzel is megkönnyítve a pucolást. Másik működő módszer lehet, ha folyó víz alatt próbálja leszedni a héjat, sőt akár azzal is megpróbálkozhat, hogy a héj eltávolítását a tojás vastagabb, szélesebb oldalán kezdi.

Kapcsolódó írásaink