Krónika

Az egyetlen fennmaradt sírdombormű az ókori görög világból, amelyet egy szülésben elhunyt nőnek állíthattak

Az ókori Görögországban gyakoriak az ikertestvérekkel kapcsolatos mítoszok

Az ókori görög világ egyetlen fennmaradt sírreliefjét, amely ikerbabákat ábrázol egy karban, az athéni Nemzeti Régészeti Múzeumban leplezték le, és csak néhány hétig lesz látható a Láthatatlan múzeum kiállítási projekt részeként, amely a múzeum páncéltermeiben őrzött régiségeket hozza előtérbe – írta meg a Greek Reporter.

Az egyetlen fennmaradt sírdombormű az ókori görög világból, amelyet egy szülésben elhunyt nőnek állíthattak
Az athéni Nemzeti Régészeti Múzeum
Fotó: AFP/NurPhoto/Panayotis Tzamaros

Az „ikerbabák sztéléje” néven ismert töredéket, amelyen két összekötözött ikercsecsemő látható egy női alak karjaiban, most először mutatják be a nagyközönségnek azóta, hogy egy 2008-ban egy folyóparton felfedezték, és a múzeumba szállították.

Az ikrek feje kiemelkedik pólyaruhájukból, és látható, ahogy az anya kezei egymás mellett tartják a kis testeket.

Sírkő egy szülés közben elhunyt anyának. Az „ikerbabák sztéléjét” Kr. e. 4. századra datálják.

A régészek úgy vélik, hogy az egyedülálló töredék egy sírkő része, amelyet egy szülés közben elhunyt nő sírjára állítottak volna.

Ez az egyetlen fennmaradt sírdombormű az ókori görög világból, amely ikerbabákat ábrázol egy karban, amely az árvák közös sorsára utal – áll a múzeum közleményében.

A múzeum közzétett egy kollázsképet az ikerbabákat ábrázoló sztéléről és a Philonoe domborművéről, amely egy rekonstruált képet sugall arról, hogyan nézhetett ki a sírkő egésze.

Az egyedülálló kiállítás május 13-ig tekinthető meg.

Az ókori Görögországban gyakoriak az ikertestvérekkel kapcsolatos mítoszok.

Poszeidón és Zeusz állítólag több ikerpárt nemzett különböző halandó nőkkel.

A görög mitológiában úgy tartották, hogy egy-egy ikerpár különböző apáktól született, és csak a kettő közül az egyik volt egy isten gyermeke, mint például a Dioszkurok – Kasztor és Pollux – és ikertestvéreik, Heléna és Klütaimnésztra.

Kapcsolódó írásaink