Krónika
Csökkentheti az emésztési panaszok kialakulását és erősítheti immunrendszert, de a növényeknek is jót tesz
Nem szemét – hasznos tippek a vöröshagyma héjának felhasználására

1. Főzzünk belőle teát!
A vöröshagyma héja gazdag vitaminokban és antioxidánsokban. Készíthetünk belőle teát, ami segíthet a szervezet méregtelenítésében.
2. Őröljük le ízesítéshez!
A hagymahéjnak számos jótékony hatása lehet az egészségünkre, például csökkentheti az emésztési panaszok kialakulásának kockázatát és erősítheti immunrendszert. Ha megszárítjuk, majd porrá őröljük, ételízesítőként vagy smoothie-ba keverve is felhasználhatjuk.
3. Főzzünk vele!
A hagymahéj a levesek és a mártások elkészítésénél is a hasznukra válhat. A mártást sűrűbbé teszi, emellett megszínezi a fogásokat. Arra azonban ügyeljünk, hogy az elkészítés után vegyük ki az ételekből!
4. Kenjük be magunkat!
Jótékony hatásának köszönhetően ápolhatjuk vele a bőrünket és a hajunkat is. Ha vízzel lefőzzük a héjat, majd lehűtjük, akár az arcunkat is átmoshatjuk vele, sőt, a hajunkat is leöblíthetjük.
5. Tegyük a komposztba!
A hagyma héja a komposztba téve is kifejti pozitív hatását.
6. Jót tesz a növényeknek
Amennyiben szeretnénk ellenállóbbá tenni a növényeinket bizonyos betegségekkel szemben, készíthetünk belőle műtrágyát is. Ráadásul a növények növekedését is felgyorsítja.
7. A zöldségek is megköszönik
A paradicsom és az uborka számára kifejezetten jótékony megoldás.
8. Öntözzük a virágokat!
Amennyiben a hagyma héját beáztatjuk egy liter vízbe és állni hagyjuk egy éjszakán át, másnap az így készült oldatot akár a virágok táplálására is felhasználhatjuk.
9. Mulcsnak is kiváló
Mulcsként használva szintén hozzájárulhatunk a növények táplálásához. Hasznunkra válik, hogy a száraz héj gyorsan bomlásnak indul, ilyenkor ugyanis kalciumot és káliumot juttat a talajba.
10. Harc a rovarokkal szemben
Amennyiben problémánk akad a levéltetvekkel, a hagyma héja magas fitoncid tartalmának köszönhetően a segítségünkre lehet!