Krónika

Mostantól a Nemzeti Gárda vigyáz az utasokra a New York-i metróban

A Nemzeti Gárda és a rendőrség csaknem 1000 tagja vigyáz mostantól a New York-i metróval közlekedők biztonságára. A földalatti járműveken egyre elszaporodó erőszakos bűncselekmények megállítása érdekében a város kormányzója szigorú intézkedések bevezetéséről döntött. A lakosságot megosztja az egyenruhások jelenléte és poggyászaik szúrópróba szerű ellenőrzése – jelentette a Híradó.

Mostantól a Nemzeti Gárda vigyáz az utasokra a New York-i metróban
Gárdisták a New York-i metróban
Fotó: AFP/Kena Betancur

A beszámoló szerint az egyenruhások ellepték a keleti parti nagyváros metróállomásait. Ott vannak a lejáratoknál, a beengedő kapuknál, a peronokon, de még a közlekedő kocsikon is kísérik az utasokat. New York kormányzója azért rendelte ki a Nemzeti Gárda egységeit, hogy vigyázzanak az emberek biztonságára. Az elmúlt időszakban ugyanis drámaian megnőtt a föld alatti járműveken a bűncselekmények száma. Idén már 3 gyilkosság történt a metróban, míg tavaly egész évben 5 volt.

Éppen ezért több mint ezer térfigyelő kamerát is felszereltek a szerelvényekre és az állomásokon.

New York lakóit azonban megosztották az intézkedések. A szigorítások ellenzői között volt, aki azt sérelmezte, hogy sok időt vesz igénybe, amíg a rendőrök átnézik a táskákat, miközben az emberek sietnének. Az utasok másik fele azonban kifejezetten örül a szúrópróba szerű ellenőrzéseknek. New York földalatti szerelvényeit egyébként naponta körülbelül 3 millió ember használja.

Kapcsolódó írásaink