Krónika
Túl sok D-vitamint szedett egy brit férfi, belehalt
David Mitchener tavalyi halálát hiperkalcémia okozta

Jonathan Stevens halottkém-asszisztens jelentésében az áll, a tesztek kimutatták, hogy a D-vitamin szintje a maximális regisztrálható szinten volt.
A D-vitamin-toxicitást Michener halálának egyik tényezőjeként sorolták fel, a pangásos szívelégtelenség, az ischaemiás szívbetegség, a krónikus veseelégtelenség és a hiperkalcémia mellett.
A férfi halálát megelőzően legalább kilenc hónapig szedett olyan étrend-kiegészítőket, amiknek csomagolásán nem volt semmilyen figyelmeztetés a kockázatokról vagy mellékhatásokról.
A vitaminkiegészítők nagyon súlyos kockázatokkal és mellékhatásokkal járhatnak, ha túlzott mennyiségben szedik be őket – írta Stevens.
Pieter Cohen, a massachusettsi Cambridge Health Alliance docense szerint egészséges felnőttek számára napi 600 nemzetközi egység D-vitamin elegendő. A narancslé, a lazac, a joghurt például mind olyan élelmiszerek, amikben van D-vitamin. Cohen azt tanácsolja, napi 4000 nemzetközi egységnél többet ne fogyasszanak az emberek.
Az ennél több mennyiség sok problémát okozhat, mivel a D-vitamin hormonként működik a szervezetben. Túladagolás akkor fordul elő, ha sokkal többet vesz be valaki, napi 60 ezer nemzetközi egységet vagy még annál is többet – magyarázta.
Dr. Maryann Amirshahi professzor úgy fogalmazott, hogy az étrendben szükséges D-vitamin mennyisége életkoronként is változhat.
Egyévesnél idősebb gyermekeknél, serdülőknél és a legtöbb felnőttnél napi 600 egység javasolt. Terhes vagy szoptató nőknél ugyanez a mennyiség, 70 év felettiek számára pedig napi 800 egység bevitele javasolt.