Krónika

Elképesztő felvétel – így nézhetett ki a középkor egyik legnagyobb költője

Csontjai alapján sikerült rekonstruálni az itáliai költő és filozófus, Dante Alighieri arcát

A háromdimenziós rekonstrukciót az Uberlandiai Szövetségi Egyetem munkatársai és egy híres 3D-tervezőgrafikus közösen készítette el – írta meg a Hirado.hu.

Elképesztő felvétel – így nézhetett ki a középkor egyik legnagyobb költője
Sandro Botticelli: Dante Alighieri portréja
Fotó: Wikipedia

A képalkotási folyamat legelső lépéseként a legendás művész csontjainak 20. századi elemzése alapján elkészítették a koponyájának másolatát. A háromdimenziós képalkotáshoz végül az elkészült koponyamodell adatait használták fel.

Objektum doboz

„Két képsorozatot hoztunk létre. Az egyiket objektív megközelítéssel, szürkeárnyalattal, haj nélkül és csukott szemmel, míg a másikat a legismertebb fennmaradt képek alapján színesben készítettük el, és szubjektív elemekkel tarkítottuk” – mesélte Cícero Moraes 3D-grafikus dizájner, aki azt is elárulta, hogy a költőről készült, középkori ábrázolások miért nem hasonlítanak a friss rekonstrukcióra.

„A Dantéról készült, középkori festmények és rajzok legtöbbje a Giovanni Boccaccio olasz író által készített, Dante-életrajzban szereplő információk alapján született. Boccaccio azonban személyesen nem ismerte a költőt, információit a hozzá közel álló emberektől gyűjtötte be. Ezzel szemben mi a költő maradványait vettük alapul, de természetesen ez a mai modern technológia nélkül nem sikerült volna” – mondta a dizájner.

Kapcsolódó írásaink