Krónika

Nagyon megugrott a dengue-lázas megbetegedések száma

Az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti az akár halállal is járható fertőzést

Az év első két hónapjában 1 millió 17 ezer megerősített vagy valószínűsített dengue-fertőzést regisztráltak Brazíliában – közölte a brazil egészségügyi minisztérium csütörtökön. Ez majdnem ötször annyi, mint a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 207 475 eset – írja az origo.hu.

Nagyon megugrott a dengue-lázas megbetegedések száma
Az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti az akár halállal is járható fertőzést
Fotó: Wikimedia

Az egészségügyi hatóságok 214 ember halálát erősítették meg, további 687 halálesetet még vizsgálnak. Hat államban és a fővárosi kerületben egészségügyi vészhelyzetet hirdettek.

A mostani járvány hátterében az utóbbi hónapok heves esőzései és a magas hőmérséklet áll. Ilyen időjárási viszonyok között ugyanis jól szaporodik a dengue-vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog. A dengue-láz tömeges terjedése a kontinens más országait is érintette. A hét elején a perui kormány az ország nagy részére szükségállapotot hirdetett, de a közelmúltban Argentínában is jelentősen megnőtt a megbetegedések száma.

D-napot hirdettek szombatra.

A betegség terjedésének megfékezése érdekében a brazil egészségügyi minisztérium „D-napot” hirdetett erre a szombatra. Ezen a napon az embereknek országszerte segíteniük kell a szúnyogok elleni küzdelemben azáltal, hogy kiszárítják a szaporodási helyeiket. Emellett februárban egy új, dengue-láz elleni vakcinával oltási kampányt indítottak az országban.

A dengue-láz sok fertőzöttnél nem okoz tüneteket, ezért feltehetően sokkal több a fertőzött, mint ahány estet jelentenek. A betegség jellegzetes tünetei közé tartozik a láz, izomgörcs és ízületi fájdalom. A súlyos eseteknek nagyjából egy százaléka vezet halálozáshoz.

Kapcsolódó írásaink