Krónika

Emberéletet követelt a pusztító texasi erdőtűz

Lassan halad a tűzoltás

Egy ember életét vesztette a Texas állambeli Canadianben, az Amarillótól északkeletre hétfő óta tomboló erdőtűz miatt. A 344 000 hektár füves területet felemésztő tűz már a szomszédos Oklahoma állam felé is átterjedt – jelentette a texasi A&M erdészeti szolgálat.

Emberéletet követelt a pusztító texasi erdőtűz
Egy tűzoltóautó a Smokehouse Creek tűznél Texasban, az Egyesült Államokban 2024. február 29-én
Fotó: Anadolu via AFP/Greenville Firefighter Associati

A tűzoltóknak a lángoló területnek nagyjából mindössze három százalékát sikerült körülhatárolniuk szerda estig.

Az amarillói országos meteorológiai szolgálat műholdfelvételei szerint a szokatlan meleg és az erős szelek szította tűz már Amarillo környékén pusztít. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy maradjanak zárt helyen, mert a füst miatt a levegő minősége nagyon rossz.

A texasi erdészeti szolgálat 31 tűzről számolt be az államban. A legnagyobb a Smokehouse Creek környékén mintegy háromezer négyzetkilométeren pusztító tűz.

Greg Abbott texasi kormányzó kedden az erdőtüzek miatt katasztrófaállapotot jelentett be hatvan texasi megyében.

A kormányzó keddi közleményében a katasztrófahelyzet kihirdetését azzal magyarázta, hogy meg kellett teremteni a szükséges források felszabadításának lehetőségét a tűz pusztítása által érintett térségben. A kormányzó arra kérte a lakosságot, hogy ne végezzen olyan tevékenységet, amellyel újabb tüzeket okozhatna, és mindenki ügyeljen hozzátartozóinak biztonságára.

Az áramkimaradások nyomon követésére létrehozott weboldal (PowerOutage.us) adatai szerint szerda reggel óta több mint 13 ezer texasi otthon és vállalkozás maradt áram nélkül.

Kapcsolódó írásaink