Krónika

Hornung Ágnes: Még egy hétig lehet pályázni a Bonis Bona díjra

Az elismerést, amely mellé 400 ezer forint jár, eddig több mint ezer pedagógus vehette át

Március 5-ig várják a jelöléseket a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát Önkormányzat díjakra, amelyek fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozása iránt elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn az MTI-vel.

Hornung Ágnes: Még egy hétig lehet pályázni a Bonis Bona díjra
Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Hornung Ágnes közleményében azt írta, a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjra olyan, a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző magyarországi és határon túli vagy magyarországi nemzetiségi köznevelési intézményben dolgozó pedagógusok, gyógypedagógusok, szakoktatók, felsőoktatásban dolgozó oktatók, civil szervezetek tehetségsegítői jelölhetők, akik oktatják, nevelik, támogatják a fiatal tehetségeket, legalább öt éve a tehetséggondozásban dolgoznak, és a munkaköri feladataikon túl is szerepet vállalnak a tehetséggondozásban. A jelöléseket három kategóriában – Kiváló tehetséggondozó, Kiváló tehetségfejlesztő és Kiváló tehetségsegítő – várják a https://bonisbona.tehetsegunk.hu/ oldalon.

A 2013-ban alapított díj elnevezése a „Bonis bona discere”, vagyis „Jótól jót tanulni” latin közmondásból származik. Az elismerést, amely mellé 400 ezer forint jár, eddig több mint ezer pedagógus vehette át – jegyezte meg az államtitkár.

A Tehetségbarát Önkormányzat díjról azt írta, hogy olyan önkormányzatok nyerhetik el, amelyek folyamatosan segítik a tehetséges fiatalok felkutatását, támogatását, és példamutató együttműködést folytatnak a tehetséggondozó szervezetekkel. A díj elnyerésére idén is két kategóriában lehet pályázatot benyújtani – A kategória: községek, városok önkormányzatai; B kategória: megyei jogú városok önkormányzatai és a fővárosi kerületi önkormányzatok – a https://tehetsegunk.hu/ oldalon.

A Tehetségbarát Önkormányzat címmel járó elismerés mellé anyagi támogatást is kapnak a nyertesek, amelyet tehetséggondozó tevékenységükre fordíthatnak. A támogatás összege az A kategória nyertesei esetében 1,5 millió forint, a B kategória nyertese esetében pedig hárommillió forint – tette hozzá Hornung Ágnes.

Kapcsolódó írásaink