Krónika

A Nyugat harmadik országokban keres lőszert Ukrajnának

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint a nyugati országoknak már nincs saját lőszerük, amit Kijevbe küldhetnének

Kuleba elmondása szerint a közelmúltban Spanyolország, Hollandia és az Egyesült Királyság képviselőivel folytatott megbeszélései során a felek megvitatták a lőszerekre vonatkozó szerződéseket számos harmadik országgal, amelyekben konkrét mennyiségek és szállítási feltételek körvonalazódnak – közölte az oroszhirek.hu.

A Nyugat harmadik országokban keres lőszert Ukrajnának
Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere
Fotó: AFP/Victor Pinchuk Foundation/Handout

„Döntés van arról, hogy honnan és hogyan szerezzenek lövedékeket [Ukrajnának]. Most – nem lesz titok – harmadik országokban, vagyis a partnereknek kell megvenniük a lövedékeket harmadik országokban és átadniuk Ukrajnának. Másodszor, a partnereknek abba kell hagyniuk a lövedékexportot harmadik országokba, és mindent át kell adniuk Ukrajnának. Akkor majd mi pótoljuk ezt a hiányt [a lövedékekből], amíg a [nyugati országok] hadiipari védelmi ipara teljes kapacitással nem működik” – mondta.

Kuleba azt is hangoztatta, hogy Kijevnek az ukrán hadsereg számára a lőszerek beszerzése továbbra is „első számú kérdés” a szövetségesekkel folytatott tárgyalásokon.

„A második prioritás a fegyverek terén a légvédelmi rendszerek. A harmadik prioritás a nagy hatótávolságú rakéták. Ezt mindenki megérti: Az ATACMS és a Taurus kulcsfontosságú. A negyedik, átfogó prioritás a fegyvergyártás maximalizálása partnereink által és Ukrajnával együtt” – mutatott rá a miniszter.

Kapcsolódó írásaink