Krónika

Műhold csapódik a Földbe

Nem tudják a becsapódás pontos helyét

Az Európai Űrügynökség (ESA) a múlt héten árulta el, hogy egy működésképtelen műholdjuk a hét folyamán le fog zuhanni a Földre. A becsapódás helyét és idejét azonban csak óvatos becslésekkel tudták meghatározni – írja a Ripost.

Műhold csapódik a Földbe
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/MGA/Science Photo Libra/Mark Garlick

A figyelmeztetés szerint a becsapódás helye valahol a közép-afrikai partoknál lesz szerda délután. A műhold a légtérbe belépve tűzgolyóvá változik, és végül már csak néhány darabja hull a földre egy több száz kilométer széles és hosszú területen. Az ESA szerint kicsi az esély rá, hogy emberi életeket kockáztasson, de nem zárták ki a veszélyét.

Az European Remote Sensing 2-es műholdat 1995-ben bocsátották fel az űrbe, és 2011-ben vonták ki a forgalomból. Most, 13 évvel később az utolsó útjára indult vissza fele a Földre.

„Bár néhány napon belül meg tudtuk határozni, hogy mikor lesz a visszatérése, azt nem lehet pontosan megjósolni, hogy a műhold mikor és hová csapódik be az utolsó néhány röppályájának meghatározása előtt. Amint közeledünk a visszatérés napjához, egyre nagyobb biztonsággal tudjuk belőni a helyet és az időt. A visszatérés során a műhold darabokra hullik, és a nagy része kiég, így a műholdak visszatérésével kapcsolatos kockázat nagyon alacsony” – írta közleményében az ESA.

Kapcsolódó írásaink