Krónika

Napi egy alma az orvost tényleg távol tartja?

Bár a mondást először 1913-ban találták ki, egy 1866-ban keletkezett közmondáson alapul

Egy mondás, amelyet kiskorunk óta hallhatunk, de vajon tényleg igaz? Hogyha mindennap megeszünk egy almát, az egészségünkön változást észlelhetünk?

Napi egy alma az orvost tényleg távol tartja?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az alma tápanyagokban gazdag, és számos előnnyel jár a betegségek megelőzése és a hosszú távú egészség szempontjából.

Bár a mondást először 1913-ban találták ki, egy 1866-ban keletkezett közmondáson alapul. Valójában a Notes and Queries magazin volt az első, amely az eredeti idézetet közölte: „Egyél egy almát lefekvés előtt, és megakadályozod, hogy az orvos megkeresse a kenyerét.”

Az alma beillesztése az étrendbe az egészség számos területét javíthatja.

De nézzük, mi is van egy almában. Ez a gyümölcs tele van fontos tápanyagokkal, többek között rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal.

Egy közepes méretű almában 95 kalória, 25 gramm szénhidrát, 4,5 gramm rost, a napi ajánlott C-vitamin-mennyiség kilenc százaléka, a K-vitamin-mennyiség három százaléka található.

A C-vitamin különösen a szabad gyököknek nevezett, káros vegyületek semlegesítése érdekében antioxidánsként működik, és véd a betegségekkel szemben. Az alma olyan antioxidánsok nagyszerű forrása is, mint a kvercetin, a kávésav és az epicatechin.

Tanulmányok szerint a több alma fogyasztása összefüggésbe hozható számos krónikus betegség, köztük a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával.

Valójában egy több mint 20 000 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a fehér húsú gyümölcsök és zöldségek, köztük az alma nagyobb mennyiségű fogyasztása összefüggésbe hozható a stroke alacsonyabb kockázatával.

Ez az almában található flavonoidoknak és antioxidánsoknak köszönhető, amelyek olyan vegyületek, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a gyulladást, és védik a szív egészségét, illetve segíthetnek megelőzni a rák kialakulását.

Az almában található rostok segíthetnek csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, amelyek a szívbetegségek kockázati tényezői.

Egy 41 tanulmányt vizsgáló áttekintés szerint a nagyobb mennyiségű alma fogyasztása összefüggésbe hozható a tüdőrák kialakulásának csökkent kockázatával, míg egy másik tanulmány szerint a rendszeres almafogyasztás a vastagbélrák alacsonyabb kockázatával jár.

Kutatások bizonyítják, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend védelmet nyújthat a gyomor-, vastagbél-, tüdő-, szájüregi és nyelőcsőrák ellen.

Az almát számos más egészségügyi előnnyel is összefüggésbe hozták, amelyek segíthetnek távol tartani az orvost. Ez a gyümölcs támogatja a fogyást. Rosttartalmának köszönhetően az alma bizonyítottan elősegíti a teltségérzetet, csökkenti a kalóriabevitelt, és fokozza a fogyást. Javítja a csontok egészségét.

Állatkísérletek szerint az almafogyasztás segíthet az oxidatív stressz csökkentésében, a szellemi hanyatlás megelőzésében és az öregedés jeleinek lassításában. Emellett tanulmányok azt mutatják, hogy a fokozott almafogyasztás összefüggésbe hozható az asztma alacsonyabb kockázatával.

Egy vizsgálat szerint napi egy alma elfogyasztása 28 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

A rendszeres alma fogyasztás számtalan előnnyel járhat, hiszen tápanyagokban gazdag, és sok benne a vitamin.

A legjobb eredmény elérése érdekében fogyasszunk gyümölcsöket és zöldségeket, amikért a szervezetünk hálás lesz.

Kapcsolódó írásaink