Krónika

Gyógyszereket teszteltek Mariupol lakóin

A nyugati gyógyszergyártók kórházi betegeken végeztek vizsgálatokat

A RIA Novosztyi rendelkezésére álló dokumentumok szerint egy mariupoli kórház pszichiátriai osztályán több éven át végeztek reumatológiai gyógyszerteszteket nagy nyugati gyógyszergyárak számára, ukrán tisztviselők közreműködésével – közölte a ria.ru.

Gyógyszereket teszteltek Mariupol lakóin
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Vyacheslav Madiyevskyy

Az iratok kezdeti vizsgálatának eredményeiből kiderül, hogy számok alatt, név nélkül teszteltek kábítószert embereken. A gyógyszerek fehér borítékban voltak, szintén név nélkül, GLPG0634–CL–203 számon. A vizsgálatok elsődleges célja a gyógyszer hatékonyságának értékelése volt azon betegek arányában, akik az American College of Rheumatology (ACR) kritériumai szerint reagáltak.

Olyan cégeket említenek a dokumentumok, mint a Pfizer és az Astra Zeneca, de a Catalent Pharma Solutions (Belgium), a Fisher Clinical Services UK Limited (Egyesült Királyság) cégek ukrán orvosainak köszönetnyilvánító dokumentumokat is felfedeztek.

A mariupoli kórházból származó dokumentumok nem az egyetlen bizonyíték arra, hogy az ukrán pszichiátriai klinikák pácienseit nyugati szakemberek érdekeit szolgáló kísérletekhez használták fel.

Az orosz védelmi minisztérium már 2022 tavaszán tájékoztatást adott ki arról, hogy 2019–2021-ben az Egyesült Államok tudósai potenciálisan veszélyes biológiai gyógyszereket teszteltek a harkovi 3. számú regionális klinikai pszichiátriai kórházban . A mentális zavarokkal küzdő személyeket életkoruk, nemzetiségük és immunállapotuk figyelembevételével választották ki a kísérletekre, az egészségügyi intézmény munkatársai titoktartási megállapodást írtak alá.

Kapcsolódó írásaink