Krónika

Gyilkos kór jelent meg a szomszédban

Afrikából importált rémség

Bár tél van, s szúnyog itt sehol, egy 55 éves nagyváradi nőt szállítottak hétfőn a bukaresti Victor Babeș Fertőző Betegségek Kórházába. A hölgynél maláriát diagnosztizáltak, amit jó eséllyel korábbi tanzániai útja során gyűjtött be.

Gyilkos kór jelent meg a szomszédban
A bűnös rovar
Fotó: AFP/NurPhoto/Soumyabrata Roy

Egy 55 éves nagyváradi nőt szállítottak a minap a bukaresti Victor Babeș Fertőző Betegségek Kórházába, miután maláriát diagnosztizáltak nála egy tanzániai útja után – írta meg a Maszol.ro. Mint közölték, a hölgy egy alapítvány misszionáriusaként január 14-e és 30-a között Tanzániában tartózkodott.

Az elmúlt három hónapban egyébként tizenegy maláriás esetet regisztráltak Romániában, s az állampolgárok mindegyike valamelyik afrikai országban járt korábban – jelentette be a közelmúltban a bukaresti egészségügyi minisztérium. Mint a Szartmár.ro cikkéből kiderül, négy-négy esetet regisztráltak tavaly novemberben és decemberben, hármat pedig idén januárban, haláleset eddig nem történt.

Az egészségügyi minisztérium azt tanácsolja a trópusi vidékekre készülőknek, hogy indulásuk előtt tájékozódjanak a védekezés lehetőségeiről, és ha a helyzet megköveteli, vegyenek igénybe malária elleni gyógyszereket. A szakemberek szerint a szúnyogcsípésekre is gondolni kell, mivel a kórság a maláriaszúnyog (Anopheles) nőstényének fizikai kontaktusa által terjed.

Kapcsolódó írásaink

Van oltás a malária ellen

ĀÉveket késett a várva várt áttörés, de idén megtörtént, és el is kezdték oltani a gyermekeket malária ellen