Krónika

Megnyalta a kutyája, majdnem belehalt

A férfi mellkasának röntgenfelvételei átlátszatlan foltot mutattak a jobb felső tüdő középső részén

Egy férfi az életéért küzdött a kórházban, miután elkapott egy ritka kórokozót a csivavájától – írta meg a The Sun.

Megnyalta a kutyája, majdnem belehalt
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A Kanári-szigeteken található La Gomeráról származó 71 éves férfi a sürgősségi osztályra ment, miután két napja légszomjat érzett, és sárgás váladékot köhögött fel.

Ezt megelőzően a Nuestra Señora de Guadalupe kórház orvosai szerint öt napon át hirtelen hasmenéses rohamok, gyengeség és hidegrázás gyötörte.

A Respiratory Medicine Case Reports című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a 71 éves férfi „aktív, önálló életet élt egy kisvárosban feleségével és házikedvenc csivavájával”.

A korábban dohányzó férfit 2-es típusú cukorbetegséggel és magas vérnyomással is kezelték.

A kórházban a férfi mellkasának röntgenfelvételei átlátszatlan foltot mutattak a jobb felső tüdő középső részén.

Ez folyadék jelenlétére utalhat a tüdőben, a tüdőszövet megvastagodására és gyulladásra vagy károsodásra – olvasható a Springer Nature folyóiratban 2023-ban megjelent tanulmányban.

A páciensnél tüdőgyulladást diagnosztizáltak – egy olyan fertőzést, amely gyulladást okoz a tüdőben, és amelyre az idősek különösen érzékenyek lehetnek.

Köhögést, légszomjat és zihálást, magas lázat, fájdalmakat és zavartságot okozhat.

Az orvosok azt is megállapították, hogy szeptikus sokkban szenved.

Ez a szepszis legsúlyosabb formája – amikor a szervezet túlreagálja a fertőzést, s ez akár halálos is lehet –, ami veszélyes vérnyomásesést és szervi károsodást okoz.

A betegnek három hétbe telt, amíg a kórházban felépült a fertőzésből, és oxigénmaszkot is kapott, hogy segítsék a légzését.

A hazabocsátást követő hat hónapban azonban „a nyomonkövetési vizsgálatokon gyógyulása jó irányban haladt”.

Bár a tüdőgyulladás nem ritka betegség az idősek körében, az esetek kevesebb mint felét okozza kórokozó, például baktérium, parazita vagy vírus – írták a Nuestra Señora de Guadalupe kórház orvosai.

A 71 éves férfi esetében azonban az orvosok a súlyos tüdőgyulladást a Pasteurella multocida baktériumra vezették vissza, amely baktérium sok kutyában és macskában megtalálható.

Bizonyos esetekben a harapás vagy karmolás légúti fertőzést okozhat az állattartóknak.

A férfi azonban azt mondta a mentősöknek, hogy nem harapta vagy karmolta meg a csivava.

Az orvosok szerint a 71 éves férfi a P. multocida baktériummal fertőződhetett meg, miután a háziállata megnyalta.

Figyelmeztettek arra, hogy a közös ágyhasználat, valamint a háziállatok rendszeres nyalogatása „kockázati magatartás”, különösen az idősek és a legyengült immunrendszerű emberek esetében, akik érzékenyebbek lehetnek a P. multocida-fertőzésekre.

Kapcsolódó írásaink