Krónika

Így maradhat tovább friss a kenyér

Házi praktikák a mindennapokra

A kenyér sok háztartásban alapvető élelmiszer, de nagyon gyorsan megromolhat és megpenészedhet. Szerencsére rengeteg praktikus tárolási trükköt lehet kipróbálni – írta meg az Express.

Így maradhat tovább friss a kenyér
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A kenyér felbontás után általában körülbelül egy hétig eltartható, de gyorsan megromolhat, ha nem a megfelelő módon tároljuk.

1. Adjon hozzá egy rúd zellert
Tom Church fogyasztóvédelmi szakértő szerint: „Ha valaha is kinyitotta már a kenyerét, hogy szendvicset készítsen, és azt vette észre, hogy megpenészedett, fontolja meg, hogy egy rúd zellert tesz a kenyérzacskóba. Talán furcsán hangzik, de a kenyér magába szívja a zeller által biztosított nedvességet, és így friss marad. A kenyere nem fog ugyanolyan gyorsan kiszáradni és penészedni, így megnő az esélye arra, hogy finom legyen a szendvicse!”

A szakértő szerint a boltban vásárolt kenyér ezzel a tárolási tippel akár három hétig is eláll.

2. Kenyérzacskó használata
Sophie Trueman, a Too Good To Go házon belüli hulladékszakértője elmondta: „Ne feledjük, hogy ha a kenyér frissen készült, ne tároljuk légmentesen záródó zacskóban, mert nem fog tudni lélegezni. Hagyni kell lélegezni, hogy megőrizze a legoptimálisabb konzerváltságát. A legjobb megoldás mindig a kenyérkosárban vagy a vászonzsákban, szobahőmérsékleten tárolni.”

3. A hűtőszekrénybe téve Trueman azt is javasolta, hogy használjuk ki a hűtőszekrényt, különösen, ha szeletelt szendvicskenyérről van szó.

A szakértő szerint a kenyér „sokkal tovább tart, meghosszabbítva a szavatossági idejét”.

Ügyeljünk arra, hogy a kenyeret zárjuk le, és ne tegyük gyümölcsök vagy zöldségek, különösen banánok közelébe.

4. A kenyér lefagyasztása
A legtöbb kenyér akár három hónapig is lefagyasztható, és néhány óra alatt tökéletesen kiolvad.

A szeletelt szendvicskenyér közvetlenül fagyasztásból is megpirítható, akárcsak a kis palacsinták és ropogós kenyerek.

Minden olyan kenyeret, amelyet le akar fagyasztani, a legjobb, ha kétszeresen becsomagolja, hogy felolvasztáskor friss íze legyen.

Feltétlenül írja fel a dátumot egy címkére, mivel a legjobb, ha néhány hónapon belül felhasználja.

Kapcsolódó írásaink