Krónika

Kilakoltattak egy macskát egy moszkvai könyvtárból

A cica 8 éve élt ott

A nyolc éve ott élő Markus macskát egy veszekedős nyugdíjas feljelentésére kilakoltatták egy moszkvai könyvtárból – írta a pravda.ru.

Kilakoltattak egy macskát egy moszkvai könyvtárból
Képünk illusztráció
Fotó: Biosphoto via AFP/Jean-Michel Labat

A macska már nyolcadik éve élt a moszkvai Strogin kerület könyvtárában, mígnem „a tollára" került egy nyugdíjasnak – írja a Podyom. A kulturális intézmény munkatársainak verziója szerint az idős férfi korábban az olvasóteremben akart alkoholt fogyasztani, de nem engedték. Ezt követően a nyugdíjas két éven át feljelentéseket írt a könyvtár dolgozóiról, míg végül megtalálta a hatékony módját annak, hogy piszkálja a munkájukat.

„A panaszok azzal kezdődtek, hogy nem engedtem neki inni a könyvtárban. Először engem piszkált, aztán a személyzetet, szeptembertől pedig a Markust kezdte piszkálni. A vezetőség is vele tart" – mondta Jelena Akinova, a könyvtár vezetője.

A vezetőség elrendelte, hogy szabaduljanak meg a macskától, amely régi „lakója" volt a könyvtárnak, és amelyet egyébként nagyon szerettek az olvasók. A munkatársak megosztották, hogy Markusra soha nem érkezett panasz, és ők maguk is gondosan figyelemmel kísérték az állat egészségét.

„Oltva van, orvosi könyve van, tiszta, kedves. A gyerekek imádják, és nagyon hiányzik nekik"–- folytatódik a történet.

A kerület lakói már aláírásokat gyűjtenek Markus támogatására, és kiállnak azért, hogy visszakerüljön a könyvtárba. Magát a macskát jelenleg egy befogadóközpontban tartják. Az intézmény munkatársai hangsúlyozzák, hogy ez az élmény traumatikus lehet számára, mert az állat nyolc éve megszokta, hogy egy helyen él.

"Az olvasók kényelmének és biztonságának biztosítása érdekében döntöttek úgy, hogy új otthont találnak a macskának" - magyarázták.

Korábban a Telegram-csatornán "Óvatosan, Moszkva" jelent meg információ, hogy a könyvtár látogatói aláírásokat gyűjtenek, hogy visszaadják a macskát, Marquis-t, "kirúgták" a nyugdíjas panasza után. Alekszandr Kozlov, a moszkvai városi duma állami építkezésekkel és helyi önkormányzatokkal foglalkozó bizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy a kulturális intézményekben élő macskák egyre gyakoribbá válnak hazánkban.

Kapcsolódó írásaink