Krónika

Sokat veszíthetnek az idősek az új járművezetési szabályokkal

Az idősebb autósok nehezebben közlekednek a sötétben, mint a fiatalabbak

A Gépjárművezetői és Jármű-szabványügyi Ügynökség új látásvizsgálati eljárása negatívan érintheti az idősebb korosztályt a szakértők szerint – írta meg az Express.

Sokat veszíthetnek az idősek az új járművezetési szabályokkal
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

A tisztviselők fontolgatják a látásvizsgálatok módosítását, de a szakértők figyelmeztetnek, hogy ez hatással lehet az idősebb korosztályra.

A szakma vizsgálja a vezetési vizsgák során a látásvizsgálatok korszerűsítését, és a tanulóknak csak 20 méterről kell elolvasniuk a rendszámtáblát.

Egyszerű változtatásokkal a látásellenőrzéseket különböző fényviszonyok mellett is el lehetne végezni, hogy a potenciális gépjárművezetők hogyan boldogulnak a különböző körülmények között.

A szemspecialisták azonban arra figyelmeztettek, hogy az idősebb autósok nehezebben közlekednek a sötétben, mint a fiatalabbak.

Bár a frissítések nem érintik azokat az idősebb autósokat, akiknek már van jogosítványuk, tucatnyian még mindig később teszik le a vezetői vizsgát.

Tina Patel, a Feel Good Contacts kontaktlencse-optikusa figyelmeztetett, hogy egy idős autós számára nehezebb lesz a tesztelés gyenge fényviszonyok mellett, mint egy fiatalabb személy számára.

„A vezetéshez szükséges jelenlegi látásvizsgálat nem veszi figyelembe a járművezető éjszakai látását, a perifériás látást, a mélységérzékelést vagy a színlátást. Ezeket a szempontokat a biztonságos vezetéshez nélkülözhetetlennek tartják. Az öregedés többféleképpen is befolyásolhatja az éjszakai vezetést. Ahogy öregszünk, a pupilláink a sötétben nem tágulnak ki annyira, ez csökkenti a szembe jutó fény mennyiségét, ami megnehezíti az éleslátást éjszaka. A szaruhártya és a szemlencse a kor előrehaladtával egyre kevésbé lesz tiszta. Ez csökkentheti a kontrasztérzékenységet is, vagyis azt a képességet, hogy az erős fényben finom különbségeket is meglássunk. Ez megnehezítheti a dolgok észlelését az úton éjszaka. Egy idős ember látásának vizsgálata gyenge fényviszonyok között nehezebb lehet, mint egy egészséges szemű fiatalnak."

A látásvizsgálat lehetséges frissítéséről nyilvános konzultációra került sor, és a közúti közlekedők közül sokan támogatták a változtatásokat.

Kapcsolódó írásaink