Krónika

Jádemaszkot fedeztek fel egy maja király sírjában

A csontdarabok némelyikén faragványok és hieroglifák láthatók

Régészek egy ép jádemaszkot fedeztek fel egy maja király sírjában Chochkitamban, Guatemala északkeleti részén, egy kevéssé ismert maja településen – írta meg a Heritage Daily.

Jádemaszkot fedeztek fel egy maja király sírjában
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A korabeli feliratok arra utalnak, hogy Chochkitam királyi város volt, amelynek családja a preklasszikus időkig nyúlik vissza. A lelőhelyről először 1909-ben számoltak be, és a folyamatban lévő tanulmányok három fő monumentális csoportot jegyeztek fel, amelyeket egy hosszú központi út köt össze.

A National Geographic nemrégiben közzétett közleménye szerint a Chochkitamban végzett ásatások során egy maja király temetkezésénél egy jádemaszkot találtak. A jádemaszkokat általában istenségek vagy ősök szimbolizálására használták, és a sírba helyezett személyek gazdagságát és befolyását tükrözték.

Egy 2021-es LiDAR-felmérést követően a régészek megállapították, hogy sírrablók alagutat ástak egy királyi piramis központi szerkezetébe. A további vizsgálat során a kutatók megállapították, hogy a betolakodók a piramis belső kamrájában egy területet figyelmen kívül hagytak.

Ez a mulasztás vezetett egy emberi koponya, számos fog és csontdarab, egy koporsó alakú kőláda, valamint egy edényből, osztrigahéjakból és számos jádedarabból álló temetkezési ajándéktárgy felfedezéséhez, amelyek összeillesztve egy jádemaszkot alkotnak.

A csontdarabok némelyikén faragványok és hieroglifák láthatóak, amelyek az Itzam Kokaj Bahlam nevet írják, ami a kutatók szerint annak a temetett maja királynak a neve lehetett, aki Kr. u. 350 körül uralkodott Chochkitamban. A legérdekesebb, hogy az egyik csonton egy faragvány látható, amely az uralkodót ábrázolja, amint egy maja istenség fejét tartja – ez az összeállított jádemaszk pontos ábrázolása.

Kapcsolódó írásaink