Krónika

Felújítják az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor egyik blokkját

A következő lépés annak eldöntése, hogy miképpen nézzen ki az állandó kiállítás, és hogyan vegyenek részt a tervezésben és a kivitelezésben az országok

Közösen újítják fel az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor 17-es blokkját a volt jugoszláv tagköztársaságok, illetékes minisztereik megállapodást írtak alá erről Párizsban az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) központjában.

Felújítják az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor egyik blokkját
Blokkok az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor területén
Fotó: NurPhoto via AFP/Beata Zawrzel

Szerbia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Észak-Macedónia és Montenegró abban állapodott meg, hogy újra állandó kiállítást létesítenek azok emlékére a volt Jugoszláviából, akiket ebbe a koncentrációs táborba hurcoltak, és ott végeztek ki.

Maja Gojkovic szerb kulturális miniszter a Vecernje Novosti című belgrádi napilap pénteki számában megjelent tudósítás szerint a helyszínen elmondta: a megállapodás előkészítése két évet vett igénybe, az aláírása pedig szimbolikus és gyakorlati jelentőséggel is bíró első lépés azok emlékére, akik a történelem egyik legszörnyűbb rémtettének áldozatai lettek. Hozzátette: a következő lépés annak eldöntése, hogy miképpen nézzen ki az állandó kiállítás, és hogyan vegyenek részt a tervezésben és a kivitelezésben az egyes országok.

Jelena Subotic politológus, holokausztkutató a Szabad Európa Rádió balkáni irodájának elmondta: a holokauszt során a Jugoszláviában élő mintegy 80 ezer zsidóból 66 ezret deportáltak, körülbelül 20 ezren az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba kerültek. A Jugoszláviából elhurcolt zsidók többsége a Vajdaságból származott. A tábor felszabadítását kevesebb mint százan érték meg közülük.

Az áldozatok emlékére 1963-ban Jugoszlávia állandó kiállítást hozott létre, amelyet azonban 2009-ben felszámoltak azzal céllal, hogy újat létesítenek. A 1963-ban létrehozott kiállítás főként azoknak a jugoszláv partizánoknak és kommunistáknak állított emléket, akiket ebben a táborban semmisítettek meg, és csak keveset foglalkozott az odahurcolt és kivégzett zsidókkal, romákkal és másokkal, ezért akarták felújítani, amire azonban nem került sor.

A csütörtökön aláírt megállapodás értelmében a volt jugoszláv tagköztársaságok együttesen finanszírozzák a 17-es blokk első szintjének, valamint a közös helyiségeknek a felújítását és állagmegőrzését, és az állandó kiállítás létrehozását.

Az auschwitz-birkenaui volt a legnagyobb megsemmisítőtábor a második világháború idején. Becslések szerint legkevesebb 1,1 millió embert, 90 százalékban zsidót öltek meg itt. A tábort 1945. január 17-én szabadította fel a Vörös Hadsereg.

Kapcsolódó írásaink