Krónika

Óriási felfedezés: a NASA végre megtalálhatja a földönkívülieket

A NASA műholdas kutatási adatai alapján nyolcvanöt olyan Föld-szerű exobolygót fedeztek fel, amelyek megfelelő feltételekkel rendelkezhetnek az élet kialakulásához

A NASA műholdas kutatási adatai alapján nyolcvanöt olyan Föld-szerű exobolygót fedeztek fel, amelyek megfelelő feltételekkel rendelkezhetnek az élet kialakulásához, illetve fenntartásához egy most publikált új tanulmány szerint, olvasható az Origón megjelent cikkben.

Óriási felfedezés: a NASA végre megtalálhatja a földönkívülieket
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Science Photo/VHB/Victor Habbick Visions

A Warwicki Egyetem szakértői, akik a NASA műholdas adatainak elemzése közben 85 új exobolygót azonosítottak, vagyis olyan bolygókat, amelyek a Naprendszerünkön kívül találhatók meg.

Ezek méretei kissé vagy akár jelentősen meghaladják a Földét, becsült átmérőjük 18 ezer és 580 ezer kilométer között változik. (A Föld átlagos átmérője 12 742 km, a szerk.) Az exobolygók, hasonlóan a Földhöz, keringnek a gazdacsillagaik körül, ahol az élet fenntartásához megfelelő felszíni hőmérséklet lehetséges.

Eddig több mint 5000 exobolygót fedeztek fel, de még bizonytalan, hogy konkrétan melyeken rejtőzhetnek idegen életformák is. A Warwicki Egyetem csillagászati és asztrofizikai tanszékének doktora, Faith Hawthorn, aki az új tanulmányt jegyezte, elmondta, hogy az újonnan azonosított exobolygók nyolcvanöt egyedi rendszerhez tartoznak.

Hawthorn elmondta, hogy némelyikük sziklabolygó, némelyikük pedig gázóriás lehet, és hangsúlyozta, hogy a lakható bolygók felfedezése elég ritka, mivel a lakhatóság szempontjából nagyon specifikus feltételeknek kell megfelelniük.

A kutatók a NASA által 2018-ban indított Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) műholdját használták megfigyeléseikhez. A TESS a Naprendszerhez viszonylag közeli csillagok apró fényváltozásait észleli, és az exobolygák után kutat. A tranzitmódszerrel, amely a csillagfény átmeneti elhalványodását érzékeny műszerekkel detektálja, a szakértők részletes információkat szerezhetnek az exobolygók méretéről és keringési idejéről.

Az exobolygó keringési ideje alapján meghatározható, hogy az a lakhatósági zónában van-e. Minél hosszabb a keringési idő, annál nagyobb távolságra van a bolygó a központi csillagától. Ez segíthet felmérni, hogy egy Földhöz hasonló méretű bolygó megfelelő távolságra kering-e a csillagától ahhoz, hogy azon élet kialakulhasson.

Az Origón megjelent teljes cikk elolvasásához kattintson IDE.

Kapcsolódó írásaink