Krónika

Adathalászok vették célba az autópályamatrica-vásárlókat

A jelenség nem csupán az online matricaértékesítésbe vetett bizalom aláásására, hanem számottevő anyagi kár okozására is alkalmas

Január az éves országos és éves vármegyei autópálya matricák lejáratának és megújításának hónapja, fokozott érdeklődés és forgalom tapasztalható, ez pedig az adathalászok érdeklődését is felkeltette – figyelmeztet az autovignet.hu

Adathalászok vették célba az autópályamatrica-vásárlókat
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Nicolas Guyonnet

Ha nem figyelünk, könnyen megszerezhetik a hozzáférést bankszámlánkhoz. Jelen esetben az MBH Bank, a MagNet Bank, a Gránit Bank, az OTP Bank és az Oberbank ügyfeleire leselkednek.

Adathalászok lemásolták az egyik hivatalos e-matrica viszonteladó weboldalát, és az eredetihez hasonló domaineken hirdetik. Az alapvető mezők kitöltése után egy bankválasztó oldalra irányítanak, ahol a belépési adatokat nem a bank oldalára, hanem a bűnözök részére írjuk be. Ezzel egyidőben betöltik az adatokat a bank oldalára is, ezáltal a gyanútlan felhasználó a kétlépcsős belépési hitelesítési kérést is megkapja, amit aztán szintén a csalók részére ad át – átengedve a hozzáférést a bankszámlához.

A helyzetet bonyolítja, hogy úgynevezett cloaking technikát alkalmazva két különböző oldalt jelenítenek meg, mást látnak a hirdetésre kattintók, mást a weboldalt közvetlenül meglátogatók (utóbbiak egy ártalmatlan oldalra jutnak).

A jelenség nem csupán az online matricaértékesítésbe vetett bizalom aláásására, hanem számottevő anyagi kár okozására is alkalmas, ezért kiemelten fontos, hogy e-matrica vásárlása előtt ellenőrizzük az eladót. Online értékesítésre kizárólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és engedélyezett viszonteladói jogosultak.

Kapcsolódó írásaink