Krónika

A szuperbaktériumok 2050-re évente 10 millió ember halálát okozhatják

Világszerte évente továbbra is 5 millió ember hal meg gyógyszerrezisztens fertőzésekben

A Betegségellenőrző Központok a gyógyszerrezisztens bakteriális fertőzéseket sürgős közválságnak nevezték – írta meg az Express.

A szuperbaktériumok 2050-re évente 10 millió ember halálát okozhatják
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A gyógyszereknek ellenálló szuperbaktériumok 2050-re évente 10 millió embert ölhetnek meg egy tudós szerint, aki megpróbálja megállítani őket.

A súlyos bakteriális fertőzéseket általában antibiotikumokkal kezelik, de amikor ezek a gyógyszerek nem hatnak, a betegeknek nemigen marad más lehetőségük a kezelésre.

Az Egyesült Államokban évente több mint 2,8 millió antimikrobiális szerekkel szemben rezisztens fertőzés történik.

A Betegségellenőrzési Központok ezeket sürgős közválságnak nevezték.

A tudósok most olyan úttörő kutatáson dolgoznak, amely a bakteriofágok – természetes baktériumvadász vírusok – kombinációjának segítségével visszafordíthatja ezt a válságot, és megfelelő alkalmazás esetén milliók életét mentheti meg.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói azt vizsgálják, hogy a fágok milyen kombinációjával lehet sikeresen megtámadni bizonyos fertőzéseket.

A fágok úgy működnek, hogy behatolnak a baktériumsejtekbe, megzavarják anyagcseréjüket, és belülről feloldják őket.

Minden baktériumfajnak több, kifejezetten az adott faj megtámadására tervezett fágja is lehet. Az IPATH tudósai a megfelelő koktélokat állítják össze bizonyos fertőzésekhez.

Steffanie Strathdee, az IPATH társigazgatója saját férje életét mentette meg a terápia segítségével.

2016-ban a férje többszervi elégtelenségben szenvedett egy Iraqibacter-fertőzéstől, amely azért kapta ezt a nevet, mert a baktérium gyakori az iraki homokban.

A nő egy fágkoktélt küldött az orvosainak, amely, miután beadták, „annyira megijesztette a baktériumot, hogy ledobta a külső kapszuláját" – mondta a CNN-nek.

„Három nappal később Tom a mély kómából felemelte a fejét a párnáról, és megcsókolta a lánya kezét. Egyszerűen csoda történt."

A megoldás nem jöhet elég hamar, mivel világszerte évente továbbra is 5 millió ember hal meg gyógyszerrezisztens fertőzésekben.

Kapcsolódó írásaink