Krónika

Nem jött be a csalók elképzelése

Szerencsére a csalók kiszemeltje még időben kapcsolt és nem adta meg az adatait, olvasható a police.hu-n.

Nem jött be a csalók elképzelése
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/NEW/CAIA IMAGE

Egy 39 éves kapolcsi hölgy varrógépet hirdetett egy közösségi médiaoldal online piacterén. A vevő egy e-mailt küldött neki, amelyben az állt, hogy a vételárat egy ismert futárszolgálaton keresztül fogja átutalni, illetve a termék szállítását is ők fogják végezni.

Az e-mailben volt egy link is az ügyintézéshez. Ez a link a futárszolgálat weboldalához nagyon hasonlító felületre navigálta, ahol a látszólag a pénzintézetéhez tartozó résznél ki is töltötte a kért webbanki adatokkal. Azonban gyanússá vált számára a szituáció, amikor bankkártyaadatait is meg kellett volna adnia. Belépett gyorsan egy másik eszközről a webbankjába, ahol azt tapasztalta, hogy a számlái között ismeretlen átvezetések történtek, illetve egy idegen személytől érkezett utalást is látott, amit onnan valaki tovább is utalt. Szerencsére a sértett számára azonnal egyértelművé vált, hogy valaki jogosulatlanul belépett a netbankjába, és ott tranzakciókat hajtott végre. Azonnal felvette a kapcsolatot a pénzintézettel, és letiltotta az online bankolást. Gyorsaságának köszönhetően a számlájáról végül az elkövetők nem tudtak pénzt leemelni, a bűncselekmény így kísérleti szakaszban maradt.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsai:

Soha ne adja meg banki adatait egy nem megbízható forrásból származó linkre kattintva vagy nem megbízható webhelyen! Online tranzakciókat csak a pénzintézet saját internetes felületén keresztül, illetve az előre telepített banki alkalmazásokban végezzen! Kétség esetén még az adatok megadását megelőzően vegye fel a kapcsolatot a pénzintézetével!

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Kapcsolódó írásaink