Krónika

Rendkívül kedvező befektetésnek tűnt

Mintegy 3 millió forintjába került egy 75 éves várpalotai sértettnek, hogy hitt a „kiemelkedő hozamban”, olvasható a police.hu-n megjelent cikkben.

Rendkívül kedvező befektetésnek tűnt
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Annette Riedl

Egy 75 éves várpalotai lakos internetes böngészés közben talált rá egy hirdetésre, amelyben kiemelkedő hozamot biztosító befektetési lehetőséget ígértek. Kitöltött egy jelentkezési adatlapot, majd rövidesen hívták is telefonon, és elmondták neki, hogy mi a teendője. Létrehoztak a nevére egy befektetési számlát, amire először egy kisebb összeget kértek. Ezt a számlát a sértett folyamatosan figyelemmel kísérte, és azt látta, hogy a befektetett összeg gyarapszik. Miután így elnyerték a bizalmát, a gördülékenyebb ügyintézés érdekében egy AnyDesk nevű alkalmazás telepítését kérték, illetve annak megoldását, hogy valamennyi számlavezető bankjához tegye hozzáférhetővé az online kapcsolatot. Ennek a sértett eleget is tett, sőt személyes okmányainak másolatát is elküldte a megadott címre. Ezt követően azt vette észre, hogy bankszámláiról pénzt emeltek le a tudta nélkül. Rákérdezett erre a kapcsolattartónál, aki erre csak annyit mondott, hogy biztosan rendszerhibáról lehet szó. A feljelentőt ez nem nyugtatta meg, bankjánál utánajárt az utalásoknak, és akkor derült ki számára, hogy pénzét egy kriptovaluták kereskedelemével foglalkozó céghez utalták el, ami így számára hozzáférhetetlenné vált. Mintegy 3 millió forintjába került, hogy nem kellő körültekintéssel választotta meg, kit bíz meg megtakarításának kezelésével.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsai:

 • Egy internetes kereséssel utánajárhat annak, hogy az adott céggel, telefonszámmal kapcsolatban korábban felmerült-e a csalás gyanúja: ha igen, nagy valószínűséggel talál erről információt a világhálón.
 • Mindig gyanakodjon, ha
  • az a megérzése támad, hogy ez „túl szép, hogy igaz legyen”;
  • a közösségi médiában újra és újra találkozik ezekkel a hirdetésekkel;
  • folyamatosan kapja a kéretlen telefonhívásokat;
  • gyors megtérülést ígérnek, és biztosítják arról, hogy a befektetés biztonságos;
  • az ajánlat csak korlátozott ideig él, és kimaradhat belőle, lemaradhat róla;
  • az ajánlat csak Önnek érhető el, és megkérik, hogy senkinek se szóljon róla!
 • Utasítsa el a befektetési lehetőségekkel kapcsolatos kéretlen telefonhívásokat, bármilyen egyszerű és könnyű pénzszerzésről, meggazdagodásról szólnak is!
 • Pénz átadása vagy befektetése előtt mindig kérjen pénzügyi tanácsot egy független féltől, szakértőtől!
 • Ne telepítsen semmilyen alkalmazást idegenek kérésére! Eszközeihez távoli hozzáférést biztosító alkalmazások (ilyen például az AnyDesk) telepítésével gyakorlatilag korlátlan lehetőséget biztosít idegeneknek, akik így minden bizalmas adathoz hozzáférhetnek.

Az online térben elkövetett bűncselekmények megelőzéséről a kiberpajzs.hu weboldalon szerezhet további hasznos információkat.

Kapcsolódó írásaink

Hangrobbanás keltett riadalmat Iránban

Ā„A vizsgálat során a tisztviselők jelentették, hogy nem észleltek robbanást vagy füstöt a garmszari ipari területnél” – közölte az állami média