Krónika

75 perces figyelmeztetést adtak ki, mielőtt aszteroida csapódott a Föld légkörébe Németország felett

Ez mindössze a nyolcadik alkalom, hogy sikeresen megjósolták egy a légkörbe becsapódó aszteroida érkezését

A hétvégén Berlintől nyugatra, 100 kilométerre a Föld légkörébe csapódott objektumból származó meteoritokat keresik. Bár a kődarabok lennének a legértékesebbek, a tudósok arra is törekednek, hogy minél több fényképet gyűjtsenek a 2024BX1 meteor leszállásáról – írja az IFLScience.

75 perces figyelmeztetést adtak ki, mielőtt aszteroida csapódott a Föld légkörébe Németország felett
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A kellő időben ébren lévő közép-európaiak vasárnap kora reggel kaptak figyelmeztetést egy 1 méter széles aszteroida érkezésére. Ez valószínűleg az eddigi legnépesebb területet jelenti egy űrszikla várható becsapódása szempontjából, bár az időzítés miatt csak az éjszakai baglyok látták.

Egészen a közelmúltig a meteorok teljesen a semmiből (vagy a feketéből, a napszaktól/éjszakától függően) érkeztek. Az égbolt egyre gyakoribb megfigyelései azonban azt jelentik, hogy néha röviddel a légkörbe való becsapódásuk előtt észrevesszük a kisebb aszteroidákat, ami lehetőséget teremt a riasztások kiadására.

Az egyik ilyen eset mém-értékű státuszt ért el, amikor az érkező objektumot úgy írták le, hogy akkora volt, mint egy fél zsiráf. Ez az űrszikla azonban Izland partjainál zuhant le, így nem maradt esély a törmelék megtalálására, és a potenciális megfigyelők köre is igen szűk. Mivel a bolygó nagy részét óceánok borítják, a többi terület nagy részét pedig alig lakott sivatag, elkerülhetetlen, hogy még ha előre jelezzük is egy objektum érkezését, kevesen lesznek szemtanúi.

Egy későbbi kisebb aszteroida tavaly a La Manche csatorna felett égett el, biztosítva, hogy senki sem volt közvetlenül alatta, de izgalomba hozta a fotósokat a sűrűn lakott partoktól.

Objektum doboz

A 2024BX1 meteort Kelet-Németországból, Lengyelországból és Csehországból látták. Ha néhány órával korábban történt volna, talán milliók láthatták volna. Ehelyett helyi idő szerint hajnali 1:32-kor érkezett - nem a legjobb időpont arra, hogy tömegeket vonzzon, különösen, hogy az éjszakai hőmérséklet jóval nulla fok alatt volt.

A tavalyi eseményhez hasonlóan az előrejelzés a termékeny kisbolygóvadásztól, Sárneczky Krisztiántól származik, aki a felvételein vette észre a villódzást.

Sárneczky figyelmeztetése, amelyet a Nemzetközi Meteorszervezet és a NASA Asteroid Watch osztott meg a szélesebb közönséggel, 75 perces figyelmeztetést adott azoknak, akik ébren voltak és online voltak. Az IMO még webkamerák linkjeit is megadta azoknak, akik túl messze voltak ahhoz, hogy maguk is láthassák az eseményt, amelyek közül néhányról kiderült, hogy megfelelően mutatott.

Az űrszikláknak általában ennél nagyobbnak kell lenniük, hogy a darabok túléljék a légkört és elérjék a földet. Az interneten azonban megjelentek olyan találgatások, hogy a meredek belépési szög és a Földhöz viszonyított alacsony sebesség lehetővé tehette a darabok túlélését. Ha ez így van, a vadászoknak valószínűleg a következő hóesésig van idejük, hogy maximalizálják az esélyeiket.

Ha bármilyen darabot találnak, az lenne az év második új aszteroida felfedezése. December 29-én négy amerikai államból közel száz ember jelentette, hogy tűzgömböt látott. Az ő segítségük, valamint a CCTV-felvételek és az AllSky7 videohálózat segítségével a meteoritvadászok pontosan be tudták azonosítani a helyszínt a kaliforniai/rizónai határ közelében. Újév napján az arizonai sivatagból három darab 450 gramm súlyú szilánkot gyűjtöttek be.

Kapcsolódó írásaink