Krónika

Itt az újabb Boeing-horror: kigyulladt egy gép hajtóműve Miami felett + VIDEÓ

Lángok csaptak fel a gépből

Kigyulladt az Atlas Air Boeing 747–8-as repülőgépe Miami repülőterén, közvetlenül a felszállás után. Lángok csaptak fel a gépből, ezért a pilóta kényszerleszállást hajtott végre. Ez a legújabb drámai meghibásodás a Boeingnél – írja az Origo.

Itt az újabb Boeing-horror: kigyulladt egy gép hajtóműve Miami felett + VIDEÓ
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Jason Redmond

Megrémült szemtanúk látták, ahogy egy Boeing 747-es a levegőben kigyulladt, alig néhány perccel a Miami Nemzetközi Repülőtérről való felszállás után. A rémült emberek le is filmezték, amint a hatalmas Boeing 747-es percekkel a felszállás után lángba borul.

A repülőgép a levegőben kapott lángra – a bal szárnya alatt –, miután hajtóműhiba lépett fel.

Egy nő és édesanyja döbbenten figyelték az ablakukból, ahogy a repülőgép négy General Electric GEnx hajtóművének egyike kigyulladt – írta a The Sun.

Szerencsére a repülőgép sikeres kényszerleszállást hajtott végre, és biztonságban visszatért a repülőtérre. Sérültekről nem érkezett jelentés – írta a Daily Star.

Súlyos hibákat találtak a Boeing gépeknél

A botrány a Boeing 737 MAX repülőgépei körül 2020-ban kezdődött, miután két légszerencsétlenséget is okoztak. A gyártó egy másik modelljével is komoly gondok vannak, ráadásul a friss vizsgálatok még több hibára derítettek fényt.

2018 őszén a Lion Air nevű légitársaság Boeing 737 MAX típusú gépe a Jáva-tengerbe csapódott, a balesetben a 189 utas és a személyzet valamennyi tagja meghalt. 2019 márciusában pedig az Ethiopian Airlines egyik ugyanilyen típusú gépe szenvedett balesetet, a katasztrófában szintén minden gépen tartózkodó meghalt. Ez utóbbi tragédia után világszerte felfüggesztették a géptípus használatát.

Az év elején kényszerleszállást kellett végrehajtania Portlandben az Alaska Airlines egyik Boeing 737–9 MAX típusú repülőgépének 35 perccel azután, hogy felszállt. A gép törzsének egy része ugyanis, az ablakot is beleértve, letört és leesett.

Az egész világon földön tartják ezeket a repülőgépeket

Napokkal az incidens előtt már tudták, hogy gond van a légitársaság Boeing 737–9 MAX gépével, vagyis az előtt, hogy annak nem sokkal a felszállást követően kiszakadt az egyik oldalpanelja.

A probléma egyre nagyobbnak látszik: a légitársaság az eset után földön tartotta az ilyen típusú gépeit, és az amerikai hatósági figyelmeztetés után ez globálisan is érvénybe lép.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink