Krónika

Elkábította az időseket, majd kirabolta őket – További sértetteket keres a rendőrség

Már letartóztatásban van az a nő, aki célzottan idős embereket keresett fel Miskolcon, majd elkábította vagy bántalmazta őket, hogy megszerezze a sértettek értékeit, olvasható a police.hu-n.

Elkábította az időseket, majd kirabolta őket – További sértetteket keres a rendőrség
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

A nyomozás során beszerzett adatok alapján a Miskolci Rendőrkapitányság további sértettek jelentkezését várja. Azokét, akiket hasonló módszerrel rabolt ki vagy próbált meg kirabolni az ügy gyanúsítottja.

Mint arról korábban már beszámoltunk rablás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 57 éves helyi nővel szemben. A gyanúsított az elmúlt napokban idős embereket keresett fel, akikhez különféle ürüggyel behatolt, majd csalárd módon megszerezte az értékeiket.

Első alkalommal egy 85 éves nőhöz csengetett be a gyanúsított, aki önkormányzati dolgozónak adta ki magát. Gondosórát és gyógyszerkészítményt kínált eladásra, utóbbit a sértett ki is próbálta. A szertől elalélt nőtől az elkövető csaknem egymillió forintot és arany nyakláncot tulajdonított el.

Egy másik esetben a gyanúsított azzal az ürüggyel csöngetett be egy idős nőhöz, hogy üzenetet hozott a testvérétől. Be is jutott az előszobáig, de onnan nem tudott tovább menni, mert a házigazda gyanút fogott, ezért telefonálni akart, mire a hívatlan látogató elmenekült.

A támadó a harmadik alkalommal aláírásgyűjtésre hivatkozva férkőzött be egy lakásba, majd bántalmazta az ott élő idős nőt, több mint egymillió forintot zsákmányolt.

Később az 57 éves nő az első esettel megegyező legendával jutott be másik két sértetthez, akik szintén fogyasztottak a felkínált szerből. Egyiküknél nem talált számára értékeset, a másik áldozatától néhány ezer forintot és a bankkártyáját tudta csak elvenni.

A bejelentéseket követően a rendőrök a beszerzett információk alapján tíz napon belül azonosították, majd elfogták a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható nőt.

A Miskolci Rendőrkapitányság kéri, hogy aki bármilyen információval rendelkezik az üggyel kapcsolatban, vagy áldozatává vált hasonló módon elkövetett bűncselekménynek, hívja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-46/514-506-os telefonszámon. Továbbá a nap 24 órájában elérhető a 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszáma, vagy a 112-es - díjmentes - központi segélyhívó szám.

A Miskolci Rendőrkapitányság egyben a megelőzés, az áldozattá válás elkerülésének lehetőségeire is felhívja a figyelmet.

Az elkövetők különböző ürügyekkel kísérelnek meg a lakásokba bejutni, ahol a figyelmet elterelve szerzik meg az értékeket.

• Ne engedjen be idegeneket a lakásába, bármire hivatkoznak is!

• Ajtónyitás előtt győződjön meg róla, hogy ki az, aki bekopogott, illetve becsengetett Önhöz! Ha ismeretlen személyek szolgáltató, vagy valamely hivatal munkatársaként bemutatkozva szeretnének bejutni, kérje el tőlük a fényképes igazolványukat! Az adatokat olvassa el, szükség esetén ellenőrizze azok valódiságát (pl. hívja föl telefonon az adott vállalatot), mert előfordulhat, hogy a csalók ezzel a módszerrel akarnak bejutni az ingatlanába!

• Ne engedjen be otthonába házaló ügynököket, árusokat!

• Ha idegent mégis beenged, ne hagyja egyedül, még rövid időre sem! Ez a tevékenység gyakran csupán fedő cselekmény, és az eladó célja valójában az Ön értékeinek felmérése, vagy eltulajdonítása.

• A megvásárolt termékről minden esetben kérjen számlát, mely szükséges lehet a fogyasztói jogok érvényesítéséhez. Különféle készítményeket, például gyógyszereket semmi esetre se vegyen házalóktól, csak ellenőrzött helyről, például gyógyszertárból.

• Otthonában kizárólag akkor tartson nagyobb pénzösszeget, vagy ékszert, ha ezek tárolására szolgáló biztonsági berendezéssel (rögzített biztonsági széf) rendelkezik. Vagyontárgyait tegye biztonságos, mások által nem ismert, illetve megfelelő védelmi rendszerrel felszerelt helyre!

• Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válik, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Kapcsolódó írásaink