Krónika

Olyan titkos kódot találtak, amely egész Angliát megrengette

Legalább száz évig el volt rejtve a megoldás, de most megfejtették

A melltartóba rejtett üzenet tudósok egész hadát foglalkoztatta, a megfejtés után pedig néma csendben álltak – írta a Promotions.hu.

Olyan titkos kódot találtak, amely egész Angliát megrengette
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Mindig izgalmas találni valamit a múltból, amely az akkori kultúrát és életmódot mutatja be, különösen ha az embert annyira izgatja a rejtélyek megoldása – a múltban való kutakodás rendkívül szórakoztató.

A világban több szakértő és kriptogramrajongó igyekszik megfejtetlen kódokat feltörni. A világ ötven megfejtetlen kódjának egyike a titokzatos bronz selyemruha, amelybe kódokat rejtő papírdarabkákat rejtettek. Amikor Sara Rivers-Cofield régészeti kurátor 2014-ben blogjában írt Bennett bronz melltartójáról, az interneten változatos elméletek jelentek meg a rejtett kódokról.

A legújabb kutatások azonban megfejtették a kriptogramot – ráadásul a megfejtés egészen más, mint amire a kutatók többsége gondolt.

Amikor Cofield megvásárolta ezt a ruhát egy régiségkereskedésben, csak azt akarta, hogy a gyűjteménye része legyen. Nem is sejtette, hogy a vintage ruha zsebében egy olyan rejtély rejlik, amiért a világ megőrül érte. Az 1880-as évekből származó, bronzszínű selyemruhán egy papírcímke volt, amelyre a Bennett nevet varrták, a rejtett zsebben pedig két összebogozott papírlap volt történelmi írással. Cofield azt gondolta, hogy ez egy lista lehet, de aztán azt mondta:

„A sorok között számok is vannak, minden sor más színnel van jelölve, és a margón furcsa, időre emlékeztető feljegyzések vannak: 10 pm, 1113PM és 1124 P. Úgy érzem, ezek a nyomok valamiféle kódra utalnak.”

A régész megoldatlanul hagyta a rejtélyt, hogy néhány kódfejtő rajongó megfejtse.

A nyílt kérés vírusként terjedt el az interneten, és az emberek olyan platformokon, mint a Reddit, megírták elméleteiket, a lelkes kódfejtők szerelmes üzeneteket, ruhaméreteket, illegális szerencsejátékot, háborús kódot gyanítottak az írásokban, és néhányan még azt is gondolták, hogy a nő, akinél a ruha volt, kém lehetett.

2022-ben aztán Wayne Chan, a Manitobai Egyetem Földmegfigyelési Tudományos Központjának elemzője véget vetett a kódokkal kapcsolatos találgatásoknak. Chan azonosította, hogy a kriptogram hasonlít a távírókódokra, és tudományos munkájában elmagyarázta, hogyan lehet dekódolni őket. Mivel Chan nem tudta pontosan meghatározni, hogy mit is jeleztek ezek a távírókódok, további kutatásokat végzett az üzenet keletkezésének a korszakában.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal munkatársaként Chan úgy vélte, hogy a kriptogram az időjárási kódhoz kapcsolódik, amelyet az 1800-as évek végén az ország nemzeti meteorológiai szolgálataként működő amerikai hadsereg jelzőszolgálata használt.

Mivel az időjárás-előrejelzés a távirat feltalálásával könnyebbé vált, Chan a NOAA forrásainak segítségével arra következtetett, hogy a ruhából származó kódok az Egyesült Államokban és Kanadában található jelzőszolgálati időjárás-állomások üzenetei voltak. Minden kód tartalmazta az állomás helyét, a hőmérséklet/nyomás, a harmatpont, a csapadék/szél iránya, a felhőmegfigyelések és a szélsebesség/naplemente megfigyelések kódszavait. A NOAA központi könyvtárának időjárási térképeit alaposan tanulmányozva Chan arra a következtetésre jutott, hogy ezek a kódok az 1888. május 27-i időjárási megfigyelések voltak.

Katie Poser, a NOAA Központi Könyvtárának könyvtárosa, aki segített Channek a történelmi forrásokkal, azt mondta:

„Érdekes volt látni, milyen messzire elért az időjárási szolgálat.”

Bár tudjuk, hogy egy Bennett nevű nő viselte a ruhát az 1880-as években, hogy miért hordta azokat a távírásos időjárási kódokat, az még mindig rejtély. Cofield szerint a ruha az akkori idők üzleti alkalmi megfelelőjének tűnt, és a hölgy talán munkában viselte. Chan megpróbálta megtalálni a ruha tulajdonosát a Jelzőszolgálat irodájának névjegyzékében, de hiába – egyelőre Chan felfedezése felelevenítette történelmünk egy érdekes részét, amelyről sokan nem tudtak.

Kapcsolódó írásaink