Krónika

Elsüllyedt ókori görög templomot fedeztek fel Egyiptom tengereinek mélyén

Elképesztő dolgokat hoztak a felszínre a tudósok

A talált leletek kivételesen jó minőségűek – írta meg a Promotions.

Elsüllyedt ókori görög templomot fedeztek fel Egyiptom tengereinek mélyén
Kép a feltárásról
Fotó: AFP/Egyptian Ministry of Antiquities

A történelem lenyűgöző tudomány, és még mindig sok minden van, ami felfedezésre vár. Számos generáció élt előttünk, és sokan fognak még megszületni, így amikor a régészek és más szakértők felfedeznek valami újat a régiekről, az mindig egy lenyűgöző időutazás, hogy megértsük, mi is történt valójában régen. 2000-ben Franck Goddio francia régész, az Európai Tengeri Régészeti Intézet vezetője vezette azt a csapatot, amely sikeresen megtalálta Thonisz-Herakleion ókori városát, amely Egyiptom egyetlen kikötője volt a Földközi-tenger partján mintegy 2500 évvel ezelőtt.

Franck Goddio hivatalos honlapja szerint ez volt az egyetlen kikötő, amely a görög birodalomból érkező hajók bejárataként szolgált. A nyolcadik században azonban földrengés sújtotta a területet, amely teljesen összeomlott, és eltűnt a tengerben. Ezután Thonisz-Herakleion neve eltűnik a feljegyzésekből, csak pár ókori szövegben van megemlítve.

A 2000-ben történt újrafelfedezés óta Franck Goddio és csapata folytatja az ősi romok feltárását. Az Egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium szeptember 19-i Facebook-bejegyzése szerint a csapat legújabb felfedezései között szerepel egy Aphrodité görög istennőnek szánt templom, amely a Kr. e. 5. századból származik.

A poszt szerint Musztafa Musztafa miniszter, a Régészeti Legfelsőbb Tanács főtitkára kijelentette, hogy a misszió Görögországból importált bronz- és kerámialeleteket, valamint a Kr. e. 5. századból származó, fahomlokzatokkal alátámasztott épületek maradványait találta.

Azt is megemlítette, hogy a régészek csapata megtalálta azt a területet, ahol az Amun nyugati templomának felajánlásait, fogadalmait és értékes tárgyait tárolták, amelyek között – a régész szavai szerint – egy oroszlánfej formájú arany fülbevaló-díszgyűjtemény, egy boszorkányszem, egy medál és parfümök és kozmetikai kenőcsök tárolására alkalmas márványedények voltak.

Ezen kívül találtak még vallási és temetési szertartásokra szánt ezüst edényeket, egy mészkőből készült fogantyút és egy bronzból készült, kacsa alakú korsót. Goddio a honlapján azt írja, hogy az ásatások során felfedezett tárgyak rávilágítanak a városok szépségére és dicsőségére, valamint rámutatnak nagyszerű templomaik pompájára, mindez pedig kolosszális történelmi bizonyíték, amely alátámasztja egy időbe fagyott civilizáció tekintélyét.

Goddio azt is megemlítette a honlapján, hogy a Thonisz-Herakleion területén feltárt régészeti anyag nagy mennyiségű és kiváló minőségű, ami azt mutatja, hogy ez a város a Kr. e. 6. és a Kr. e. 4. század között történelmének fénykorát élte. Ezt a tényt megerősítették a nagy számú érmék és kerámiák leletei, amelyek szintén ebből az időszakból származnak. A kikötőben egykor zajló élénk kereskedelmi élet miatt ez egyáltalán nem meglepő. A terület vízalatti feltárása a mai napig folyik, és az eddig feltárt terület az egész városnak mindössze 5 százalékát teszi ki.

Kapcsolódó írásaink