Krónika

Fájhat a fejünk a héten, érdemes ezekre a napokra készülni

Csütörtökön több dologra is számíthatunk

A HungaroMet Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint nem számíthatunk jelentős változásra az időjárás terén, csütörtökön megnövekszik majd ugyan a felhőzet, azonban továbbra is marad a száraz, hideg idő.

Fájhat a fejünk a héten, érdemes ezekre a napokra készülni
A száraz hideg, téli idő egyelőre marad
Fotó: AFP/robertharding/Robert Harding Premium/Julian Elliott

Európa legnagyobb részének időjárását egy, a Brit-szigetek térségében elhelyezkedő anticiklon alakítja. Hatására derült, száraz, az átlagosnál hidegebb az idő, éjszaka nagy területen süllyed –10 Celsius fok alá a hőmérséklet. Ugyanakkor Skandináviában az év eleji zord hideghez képest jelentősen megenyhült az idő, ott vannak olyan helyek, ahol éjjel sem csökken fagypont alá a hőmérséklet. Délnyugat-Európában és a Kelet-európai-síkságon légörvények okoznak felhősebb, csapadékosabb időjárást. Az Ibériai-félszigeten is egyre nagyobb területen jellemző havazás az érkező hideg levegőnek köszönhetően.

A Kárpát-medence időjárását is a fent említett magasnyomás alakítja, így marad a derült, száraz, hideg, téli idő, de csütörtökön észak felől egy érintő hidegfront miatt már megnövekszik a felhőzet.

Éjszaka főként a déli és keleti területeken képződhet zúzmarás köd, amely csütörtökön fokozatosan feloszlik. A zavartalanul napos időt követően délután észak felől előbb magasszintű, később vastagabb felhők is érkeznek fölénk. Az északkeleti határnál késő este hószállingózás nem kizárt. A nyugati, északnyugati szelet csütörtökön több helyen élénk lökések kísérhetik.

–A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -10 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 1 és 6 fok között várható.

Kapcsolódó írásaink