Krónika

Jól tette, hogy letette

Egy székesfehérvári lakost próbált megkárosítani a magát egy világhírű szoftvervállalat alkalmazottjának kiadó telefonáló. A potenciális áldozat időben kapcsolt, és közölte, hogy hívja a rendőrséget, majd letette a készüléket. A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretein belül folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen, olvasható a police.hu-n.

Jól tette, hogy letette
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Annette Riedl

A kiberbűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a céljuk egy: megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, és megszerezni a pénzüket.

Legutóbb egy székesfehérvári férfi tett bejelentést a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányságra arról, hogy egy magát számítástechnikai szakembernek tituláló ember azzal kereste meg telefonon, hogy hackertámadás érte a számítógépét. A folyamatban lévő behatoláson – állította a telefonáló –, megpróbál segíteni, ehhez azonban egy alkalmazást kell letöltenie távoli asztali hozzáféréshez. A telefonbeszélgetés akkor szakadt meg, amikor a hívott fél közölte, hogy a hivatkozott cég nem használná az alkalmazást, és szerinte épp így próbálják őt megkárosítani, ezért a rendőrséghez fordul.

Annak érdekében, hogy a világhálón is biztonságban legyünk, a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakat javasolja:

  • Ne bízzon ismeretlenek segítő, üzleti vagy befektetési ajánlataiban!
  • Ismeretlen eredetű programot, applikációt soha ne telepítsen vagy töltsön le a számítógépére vagy a telefonjára, bárki is javasolja azt! Soha ne kattintson ismeretlen eredetű linkre!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten és sms-ben, a bankkártyája és a netbankja belépési adatait, felhasználói fiókja azonosítóit, jelszavait!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/

Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívó számon!

Kapcsolódó írásaink