Krónika

Ezt ehetik a jövő űrhajósai

Ausztrál kutatók összerakták az ideális ételt, mely elegendő tápanyagot nyújtana az űrutazóknak hosszú távon

Ha az emberiség egy nap szeretne a távoli bolygókra is elutazni, akkor nem csak a technológiai háttérnek kell összeállnia: gondoskodni kell az ételkérdésről is. Az óriási mennyiségű cipelt kaja több szempontból sem opció, az egyetlen hosszú távon működőképes alternatíva, ha friss ételt is fogyaszthatnak az űrutazók – írja a Firstclass.

Ezt ehetik a jövő űrhajósai
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NASA/Neil Armstrong

Persze ez is kihívást jelent, hiszen egy étel elkészítése igencsak nagy erőforrást igényel. A szűk keresztmetszetet a víz jelenti: ebből sem lehet végtelen mennyiséget elvinni a tömege miatt.

Mindezt figyelembe véve az Adeiaide-i Egyetem élelmiszermérnökei előálltak a legideálisabb étellel, melyben vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatóak, tápláló is, de közben kevés víz kell az elkészítésükhöz, kiindulva a növények felneveléséből. Fontos szempont a tápérték, ugyanis az űrben több kalóriát éget el az emberi szervezet, mint a Földön.

A fogás végül egy saláta lett, mely szójababból, mákból, árpából, kelkáposztából, földimogyoróból, édesburgonyából és napraforgómagból áll. Készítői hozzátették, hogy a recept nem tökéletes, nyomelemekben szegény, de ezt táplálékkiegészítőkkel pótolhatják az űrhajósok.

Ez az étel férfiaknak készült, a próbakóstoláson pedig többségében pozitív visszajelzéseket kaptak az élelmiszermérnökök az íz kapcsán. A tudósok itt nem állnak meg: többféle gabonafélével kísérleteznek még, mellyel adatbázisukat bővíthetik, valamint csinálnak egy kifejezetten nők számára készült menüt is.

Kapcsolódó írásaink