Krónika

Bevált házi praktikák, hogy a fehér vakítóan fehér legyen

Nem nagy ördöngősség újra hófehérré változtatni a beszürkült ingeket, blúzokat, fehérneműt

Ha már beszürkült az anyag, mindenképpen érdemes beáztatni egy napra vagy egy éjszakára – írta meg a napivalasztek.com.

Bevált házi praktikák, hogy a fehér vakítóan fehér legyen
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Nem nagy ördöngősség újra hófehérré változtatni a beszürkült ingeket, blúzokat, fehérneműt.

Néhány bevált módszer:

  • szódabikarbóna
  • oxigénes fehérítő só
  • sütőpor a mosópor mellé vagy a mosógép dobjába a ruhákra.

Fontos, ha már beszürkült az anyag, mindenképpen érdemes beáztatni egy napra vagy egy éjszakára.

Próbálja ki: a folyékony mosószer (mindegy milyen márkájú) kb. felét helyettesítse mosószódával! Tegyen mellé egy kevés szódabikarbónát is. Normál öblítő helyett próbálja ki az ecetes öblítést. Nagyon szép fehérek lesznek a ruhái.

A reménytelennek tűnő valaha fehér zoknikat, törölközőket is megtisztíthatja, ha egy jó fazéknyi forró vízhez egy pohár ecetet önt, és ebben áztatja őket egy éjszakán át. Másnap mosógépben mossa ki őket.

Ha izzadtságfoltos, dezodornyomos az ing vagy blúz hónalja, só és citromlé keverékével dörzsölje be, és nemcsak a foltoknak, hanem a szagoknak is búcsút inthet.

A függönyök a cigarettafüsttől is besárgulhatnak. Ez esetben a sós vízben áztatás a legjobb módszer arra, hogy ismét fehérek legyenek. Áztatás után azonban mindenképpen mossa ki mosógépben az anyagokat.

A szódabikarbóna olcsó és igen hatékony fehérítő. A már kissé megszürkült ruhák vagy függönyök fehérítéséhez engedjen a kádba körülbelül 10 liter vizet, ebbe szórjon fél kilogramm szódabikarbónát, és a keverékben áztassa néhány órát a nagyobb anyagokat. Utána öblítse át, és kész is. Ha megteheti, a napon szárítsa a fehérített anyagokat, mert az erősíti a hatást.

Kapcsolódó írásaink