Krónika

Egyszerű szerrel pusztíthatjuk el a járda repedéseiből kinövő mohát

Biztos, hogy van ilyen otthon

Bár a moha meglehetősen ártalmatlannak tűnik, a nedves téli körülmények között igen csúszóssá válhat. Ha szeretnénk eltüntetni a járdáról és a felhajtóról, szerencsére egyszerű dolgunk van – írta meg a life.hu.

Egyszerű szerrel pusztíthatjuk el a járda repedéseiből kinövő mohát
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A moha egyesek számára nem esztétikus látvány, de ez a kisebbik baj, hiszen ilyenkor, télen meglehetősen csúszóssá is válhat, ami veszélyes lehet. Szerencsére egyszerű módja van annak, hogy megszabaduljunk a repedések között növő mohától, ráadásul nem is kell ezért mélyen a zsebünkbe nyúlnunk. Olyan szerre lesz szükségünk, amely valószínűleg minden háztartásban megtalálható.

Szükséges eszközök

  • Folyékony fehérítő, de a szódabikarbóna vagy az ecet is jól működik
  • Víz
  • Nagy vödör
  • Szórófejes palack
  • Kemény sörtéjű ecset

Így alkalmazzuk

Fehérítő hígítása

A mohát bármilyen márkájú fehérítő elpusztítja, de használat előtt először vízzel kell hígítani. Ennek a célja az, hogy egyenletesen oszlassuk el a hatóanyagot, ezzel megakadályozzuk, hogy bizonyos területek elszíneződjenek. Öt evőkanál fehérítőt adjunk 3 és fél liter vízhez. Keverjük össze az oldatot a vödörben, majd töltsük fel a palackot, hogy a fehérítőt könnyen el tudjuk oszlatni a járdán, teraszon, kocsibeállón.

Permetezzünk

Alaposan és egyenletesen permetezzük le az egész járdát, majd hagyjuk 15 percig hatni, de ennél tovább ne, a fehérítő ugyanis okozhat elszíneződéseket.

Mossuk le a szert

Meleg vízzel távolítsuk el az összes fehérítőt a kezelt területekről és az úttestről. Érdemes lehet ezt néhányszor megismételni, hogy biztosak lehessünk abban, nem maradt fehérítő a területen.

Várjunk néhány órát, majd dörzsöljünk

Az öblítés után várjunk néhány órát, hogy a mohák által felszívott fehérítő elvégezhesse a dolgát. Ezután egy merev, kemény sörtéjű kefével dörzsöljük le az elhalt növényt – írja az Express.

Kapcsolódó írásaink