Krónika

Íme Karikó Katalin kedvence

Mutatjuk a receptet

A kutató már fél évszázada visszajár a városba, hogy egyen kedvenc meggyleveséből – írta meg a Ripost.

Íme Karikó Katalin kedvence
Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Karikó Katalin ezer szálon kötődik Szegedhez: minden jó itt történt vele, itt tanult, itt ment férjhez és itt született a lánya is. Ezért is tartotta fontosnak a Nobel-díjas tudós, hogy Szegeden ünnepelje meg az elismerést. Igazi sztárként üdvözölték őt októberben: a JATE Klubtól kabrióval vitték a Dóm térre, ahol az SZTE Kémiai Intézetben elfoglalta Szent-Györgyi Albert dolgozószobáját, és az erkélyről beszélt az őt ünneplő tömeghez. Itt mondta el, 50 éve mindig visszatér a városba a kedvenc meggylevese miatt.

„Amikor felvételizni jöttem 1973-ban, elmentem a Hági étterembe, a platánfák alatt megettem egy hideg, tejfeles meggylevest, és megígértem, ha fölvesznek, akkor minden évben visszajövök egy hideg, tejfeles meggylevesért" – mondta a kutató, aki azóta is tartja fogadalmát.

„Igaz a legenda, Karikó Katalin itt szokta enni a meggylevest, és platánfa is még mindig áll” – erősítette meg a Ripostnak Véber Máté, a Hági étterem konyhafőnöke.

Az étterem étlapjáról lekerült a legendás meggyleves, így a kutató legutóbbi ottjártakor nem rendelhetett belőle – ez viszont hamarosan megváltozik. „Visszakerül az étlapra, de ez más lesz, mint az előző. Megújítottuk, és nagyobb tesztelésnek vetettük alá, hogy mindenkinek elnyerje a tetszését” – mondja a konyhafőnök.

Máté szívügyének tekinti, hogy újra kapható legyen a legendás leves. Kedvünkért elkészítette az új verziót.

A régi leves egy klasszikus, nagyon egyszerű recept volt: szegfűszeggel, cukorral, vízzel volt felfőzve a meggy. Aztán volt krémesítve, és úgy lettek hozzá adva a meggydarabok, a tetejére pedig cukrozott tejföl került – árulta el Máté a Ripostnak, az előző leves receptjét.

Az új meggyleves a mai trendekhez van igazítva.

„Karamellalapon készítünk most már egy meggyragut, amihez adunk fűszereket, mint például fahéjat, szerecsendiót. Ezután turmixoljuk, és krémes állagúra készítjük. A meggydarabokat házilag készített aszalt meggyre, a tejfölt pedig fehércsokoládés mascarponehabra cseréltük, díszítésként pedig étcsokoládé-darabok kerültek a tetejére" – részletezte konyhafőnök.

Korábban már készen, tálalva kapták a vendégek a levest, de a felszolgálás módján is változtattak, hogy sokkal látványosabb hatást érjenek el vele. „A tányérban a habot, a csokoládé- és az aszalt meggydarabokat kapják majd meg a vendégek, egy kiöntőben pedig a langyos meggylevest tálaljuk nekik. Ezt maguknak kell kiönteniük” - árulta el Véber Máté. Reméli, Karikó Katalinnak az új, 21. századi leves ugyanúgy kedvence lesz, és megújítja fogadalmát.

Kapcsolódó írásaink