Krónika

Gyermek: ez lett az év szava a közmédiában

Az év szavát 2020-tól minden év decemberében hirdeti ki a közszolgálati média a Montágh Testület szavazatai alapján

„A 2023-as Év szava kifejezi mindazt, amire most a leginkább szükség van: az ígéretet, a reménységet, az életet, a legfőbb értéket és az ehhez kapcsolódó áldozatos, családszerető és közösségépítő szemléletet. A jövő legnagyobb kincse a gyermek, üzenete hozhatja el a reményt" – szerepel az anyanyelvi kultúra ápolására létrehozott Montágh Testület indoklásában.

Gyermek: ez lett az év szava a közmédiában
Gyermek: ez lett az év szava a közmédiában
Fotó: MH archív / Bodnár Patrícia

Közölték: a Montágh Testület a 2020 óta tartó kezdeményezéssel arra törekszik, hogy – bár a magyar nyelv gazdag szókincse kivételesen alkalmas a gondolatok rendkívül árnyalt kifejezésére – minden évben kijelölje azt az egy szót, amely leginkább visszatükrözi az adott év meghatározó eseményeit, és a változó körülmények, valamint világszintű kihívások között a legfontosabb értékekre hívja fel a figyelmet.

A közmédia tanácsadó, véleményező, javaslattevő és ellenőrző Montágh Testületének kiemelt feladata az anyanyelvi és a viselkedéskultúra ápolása, ezáltal a kulturális értékőrzés, valamint értékteremtés támogatása.

2020-ban az egymás, 2021-ben a család, 2022-ben a béke kifejezést választották.

Kapcsolódó írásaink

A magyar nyelvet ünnepli a közmédia

ĀEgy teljes hetet szentel kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapját jelentő anyanyelvünknek a közmédia a magyar nyelv napja alkalmából