Krónika

Felgyújtották Wyoming állam egyetlen abortuszklinikáját

A 22 éves elkövető, akit öt év börtönre és százmillió forintnak megfelelő kártérítésre ítéltek, azt mondta: rémálmai voltak az intézmény miatt

Lorna Green 240 kilométert autózott azért, hogy felgyújtson egy abortuszklinikát – az egyetlent Wyoming államban. A nőt most ítélték el a tettéért. Százmillió forintnyi kártérítést fizethet az RTL szerint.

Felgyújtották Wyoming állam egyetlen abortuszklinikáját
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Jaafar Ashtiyeh

A fiatal nőre emellett ötéves börtönbüntetést is kiszabtak.

Lorna Green azt mondta, megbánta tettét, amire a klinika miatti szorongása és rémálmai késztették. A gépészmérnöknek tanuló nő a közösségi oldalain nem tanúsított abortuszellenes nézeteket, de a nyomozóknak azt mondta, ellenzi a terhességmegszakítást. Beismerte, hogy Laramie-ből a 240 kilométerre lévő Casperbe autózott, ott betört a klinikára, benzint locsolt szét, és meggyújtotta. Hónapokig keresték a nyomozók, akik márciusban tartóztatták le, miután 15 ezer dollárra emelték a nyomravezetői díjat.

Green júniusban bűnösnek vallotta magát, szeptemberben pedig a legkisebb kiszabható börtönbüntetést kapta. Akár húsz évre is ítélhették volna.

A gyújtogatásra és a klinika megnyitására akkor került sor, amikor Wyoming államban szinte teljes abortusztilalomról hoztak törvényt. A jogszabály végrehajtását bírói döntéssel függesztették fel, miután négy nő és két szervezet, köztük a Wellspring Health Access megtámadta azt.

Kapcsolódó írásaink