Krónika

„Veszélyben van a bankszámlája, vegye fel a pénzét!”

Egy miskolci sértett két részletben több mint ötmillió forintot vett fel, és azt átadta a bank képviselőjeként bemutatkozó csalónak, hogy ő a pénzét „biztonságba helyezze”. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretein belül, olvasható a police.hu-n megjelent cikkben.

„Veszélyben van a bankszámlája, vegye fel a pénzét!”
Képünk illusztráció
Fotó: police.hu

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az online csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket.

Megtörtént eset:

  • Csalás miatt folytat nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettessel szemben. Egy telefonhívás alkalmával egy bank alkalmazottjaként bemutatkozó csaló 2023. december 15-e előtt azt kérte egy miskolci sértettől, hogy mivel veszélyben van a számláján tartott pénze, ezért azt vegye fel. Az álbankár futárt küldött a kivett készpénzért azzal az indokkal, hogy azt a fővárosba viszik, és biztonságba helyezik egy banki trezorban. A rendőrségi bejelentést követően a nyomozók további kétmillió forint átadását akadályozták meg, de az elkövető így is több mint ötmillióval károsította meg a sértettet.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

  • A bank telefonon soha nem ad utasítást az ügyfélnek semmilyen átutalásra, pénzfelvételre!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait! A bankok soha nem kérik a számlatulajdonosoktól ezeket az információkat!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
  • Legyen gyanús, ha a telefonáló tört magyarsággal beszél, vagy magyartalan, helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánl kedvező üzleti lehetőséget!
  • Ne bízzon ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyen gyanakvó, főleg, ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetik!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/.

Kapcsolódó írásaink