Krónika

Titkos bunkert építtet Zuckerberg Hawain?

Hogy mennyire titkos az beruházás, amelyet több ukrán hírportál is megszellőztetett, és amely nyilvánosan is Zuckerberg nevére van bejegyezve, az véleményes, mindenesetre a Wired.com szerint, amelynek munkatársa nyilvános iratokat látott, egy 270 millió dolláros magánberuházásban luxusbunker készül, amelynek saját energia- és élelmiszer-ellátása és legalább harminc hálószobája lesz, közölte a Magyar Nemzet.

Titkos bunkert építtet Zuckerberg Hawain?
Mark Zuckerberg. Bunkert épít Hawaiin?
Fotó: AFP/Bertrand Guay

A történelem egyik legdrágább egyedi építési projektje lehet Mark Zuckenberg, a Meta tulajdonosának új terve.

A részben elkészült épületegyüttes több mint tucatnyi épületből áll, összesen legalább harminc hálószobája és harminc fürdőszobája van. A portál több, az építkezésen dolgozó emberrel is interjút készített, és megtudta tőlük, hogy mindenkinek titoktartási szerződést kellett aláírnia. A nyilvános iratok és bírósági dokumentumok arra utalnak, hogy a nagyjából 1400 hektáros épületegyüttes tervezését és építését titok övezi.

A Koolau Ranch néven ismert ingatlan a tervdokumentumok szerint egy 5000 négyzetméteres földalatti menedékházat tartalmaz majd, saját energia- és élelmiszer-ellátása van, és a telekvásárlási árakkal együtt több mint 270 millió dollárba kerül.

Az építkezést hatalmas fallal vették körül, hogy távol tartsák a kíváncsiskodókat, a kapunál őrök teljesítenek szolgálatot. A Wired információi szerint az építkezésen dolgozó különböző csapatok egymás közt sem beszélgethetnek a projektről, mindenkinek csak a saját területére van rálátása, és csak arról van információja.

Atombiztos, mindenféle kataklizmák ellen védelmül szolgáló földalatti bunkert már többen építettek a világtörténelemben, köztük Adolf Hitler, Nicolae Ceacescu és Fogarasi Árpád, de valahogy egyik sem lett megmenekülésük kulcsa. Ahogy Szalacsi Sándor fogalmazott az ikonikus dokumentumfilmben: „Igen. Nem. Az ellen nem véd.”

Kapcsolódó írásaink