Krónika

Már biztos, hogy kettészakad az egyik kontinensünk

Rettentő figyelmeztetés látott napvilágot a jövőről

A Föld egyik kontinense elkezdett kettészakadni, mi lesz így a jövőben? – teszi fel a kérdést cikkében a Promotions.

Már biztos, hogy kettészakad az egyik kontinensünk
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Szinte hihetetlen, de Afrika lassan, de biztosan két részre szakad. Mint minden a geológiában, ez is egy rendkívül hosszú folyamat, amely évmilliókat vesz igénybe, de végül megtörténhet, hogy Kelet-Afrika egy része elválik a kontinens többi részétől, ami valószínűleg egy új óceán kialakulását eredményezi a két szárazföldi tömeg között.

A hatalmas szakadás a Kelet-Afrikai Hasadékrendszerhez (EARS) kapcsolódik. Ez egy aktív kontinentális hasadékzóna Kelet-Afrikában. Az EAR a miocén kezdete körül, 22–25 millió évvel ezelőtt kezdett fejlődni. Korábban egy nagyobb Nagy Hasadékvölgy részének tekintették, amely északról Kis-Ázsiáig terjedt. A szakadás több ezer kilométeren keresztül húzódik lefelé Afrikában, és számos országot is érint, köztük Etiópiát, Kenyát, a Kongói Demokratikus Köztársaságot, Ugandát, Zambiát és Tanzániát is.

Ez a hasadékrendszer pontosan azt jelenti, hogy az afrikai lemez elkezdett két részre szakadni, a kisebb szomáliai lemezre és a nagyobb núbiai lemezre. Egy 2004-es tanulmány szerint ez a folyamat rendkívül lassú, milliméteres éves csigatempóban húzódnak el egymástól a lemezek.

A lassan bekövetkező változások drasztikusan eltérő kinézetű világot eredményezhetnek majd a jövőben. Új óceáni forma keletkezhet a szomáliai lemez és a núbiai lemez között. Afrika nagy kontinense elveszíti majd a keleti vállát, és egy hatalmas tenger fogja elvágni Kelet-Afrikát. A Föld felszíne valójában állandó változásban van; csak olyan lassú, hogy az emberek egyszerűen nem tudják megtapasztalni. Lehetséges, hogy több változás is végbemegy majd az évek során, sőt az általunk ismert világ megjelenése is viszonylag új. A ma látható szárazföldek és tengerek – Eurázsia, Amerika, Afrika, Antarktisz és Óceánia – hatalmas tektonikus lemezek elmozdulásának termékei.

Kapcsolódó írásaink

Európának nincs esélye

ĀA szakértők szerint a baj egyik forrása az, hogy Európa az Egyesült Államok katonai potenciáljának „túszává” vált